Tinerii care au picat şi anul acesta examenul maturităţii îngroaşă rândurile şomerilor. Absolvenţii de liceu fără examen de bacalaureat au termen până pe data de 30 iulie să aplice pentru ajutorul de şomaj, sau să găsească un job. Astfel că la Agenţiile de ocupare a forţelor de muncă de sector s-au format cozi lungi de tineri doritori de un venit.

Absolventii institutiilor de invatamant pot beneficia de o indemnizatie de somaj pentru o perioada de 6 luni daca se inregistrează la o agentie de ocupare a forțelor de muncă. Ajutorul de șomaj este de 250 de lei și reprezintă, de fapt, 50% din valoarea indicatorului social de referință al asigurarilor pentru şomaj şi stimulării ocuparii forţei de munca. Pentru absolvenții care nu au promovat examenul de bacalaureat, data limita pentru depunerea actelor este 30 iulie 2012.

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca reaminteste absolventilor ca, pentru a beneficia de prevederile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurailor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, trebuie sa se inregistreze la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca din raza de domiciliu sau resedinta. Absolventii pot solicita acordarea indemnizatiei de somaj, daca intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire, nu au reusit sa se incadreze in munca.

Conditiile in care pot recurge la solicitarea ajutorului de somaj sunt urmatoarele:
– nu urmeaza o forma de invatamant la data solicitarii dreptului;
– nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, respectiv 500 lei.

Se considera ca nu au reusit sau nu au putut sa se incadreze in munca daca fac dovada ca, in perioada de 60 de zile de la data absolvirii, s-au inregistrat la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene sau a municipiului Bucuresti ori la alti furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocupãrii fortei de muncã, acreditati in conditiile legii sau care nu se supun potrivit legii conditiei de acreditare, in vederea medierii pentru incadrare in munca.

Prin absolvent al unei institutii de invatamant se intelege persoana care a obtinut o diploma sau un certificat de studii, in conditiile legii, in una dintre institutiile de invatamant gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat in conditiile legii.

Indemnizatia de somaj acordata acestei categorii de persoane se plateste pentru o perioada de 6 luni si este in valoare de 250 lei, reprezentand 50% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare. Indemnizatia poate fi solicitata in cel mult 12 luni de la data absolvirii si se acorda o singura data, pentru fiecare forma de invatamant absolvita.

Totodata, facem precizarea ca absolventii, inregistrati la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca din raza de domiciliu sau resedinta, pot beneficia din bugetul asigurarilor pentru somaj de prime de incadrare, in situatia in care se angajeaza cu program normal de lucru, pentru o perioada mai mare de 12 luni. Prima este egala cu valoarea indicatorului social de referinta, respectiv 500 lei.

Absolventii, care primesc indemnizatie de somaj si se angajeaza, in perioada de acordare a indemnizatiei, pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza de o suma egala cu indemnizatia de somaj la care ar fi avut dreptul, pana la expirarea perioadei de acordare a acesteia, daca nu s-ar fi angajat.

Dreptul se acorda absolventilor care isi mentin raporturile de munca sau de serviciu pentru o perioada de cel putin 12 luni, fiind necesar ca persoana respectiva sa il solicite agentiei judetene unde a fost inregistrat in termen de maximum 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajarii.

Nu beneficiaza de drepturile prevazute anterior:
– absolventii care la data absolvirii studiilor aveau raporturi de munca sau de serviciu;
– absolventii care se incadreaza la angajatori cu care au fost in raporturi de munca sau de serviciu in ultimii 2 ani;
– absolventii care la data solicitarii dreptului urmeaza o forma de invatamant;
– absolventii institutiilor de invatamant fata de care angajatorii au obligatia, potrivit legii, de a-i incadra in munca;
– absolventii pentru care plata indemnizatiei de somaj a fost suspendata la data incadrarii in munca, conform legii, pe o perioada de cel mult 12 luni, iar ulterior, ca urmare a schimbarii duratei contractului individual de munca, plata indemnizatiei de somaj inceteaza.

Totodata, persoanele care, in perioada in care li se acorda indemnizatie de somaj, deci inclusiv absolventi, se incadreaza in munca intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km. de localitatea de domiciliu, beneficiaza de o prima de incadrare egala cu de doua ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data acordarii.

De asemenea, persoanele care, in perioada in care li se acorda ndemnizatie de somaj, se incadreaza intr-o alta localitate si ca urmare a acestui fapt isi schimba domiciliul, primesc o prima de instalare egala cu de sapte ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data instalarii.

Atat prima de incadrare, cat si prima de instalare se restituie integral de catre angajat daca inceteaza raporturile de munca din motive imputabile lui intr-o perioada mai mica de 12 luni de la data incadrarii in munca.

ACTE NECESARE PENTRU PERSOANELE CARE SOLICITA INDEMNIZATIA DE SOMAJ

ACT DE IDENTITATE + copie xerox
ACT DE STUDII SI CALIFICARE SAU ADEVERINTA DE ABSOLVIRE + copie xerox
CERTIFICAT DE NASTERE + copie xerox
CERTIFICAT DE CASATORIE sau HOTARARE DE DIVORT + copie xerox
ADEVERINTA MEDICALA cu mentiunea “APT DE MUNCA” sau “APT DE MUNCA CU RESTRICTII”, valabila 30 de zile de la data eliberarii
ACT ELIBERAT DE ORGANELE FINANCIARE TERITORIALE din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta – valabil 90 de zile de la data eliberarii (rugam verificati exactitatea datelor inscrise la momentul ridicarii adeverintei)


 
Da ne like pe Facebook
Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit. Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2019 - Toate drepturile rezervate.

sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont