arbori miniatura bonsai

Bonsai (în japoneză: 盆栽, însemnând aproximativ „grădinărit în tavă”) este arta și știința de a crește plante și arbori miniaturali, prin creșterea acestora forțată în spații mult mai restrânse decît sunt necesare în mod natural dezvoltării lor, prin conducerea și tăierea adecvată a ramurilor și prin hrănire minimală cu apă și îngrășăminte.

Arborii cresc astfel într-o formă estetică, care sugerează de cele mai multe ori vârstă înaintată, deși impresia de îmbătrânire nu este falsă deoarece mulți arbori bonsai sunt realmente bătrîni, dar arătând aceasta în forma lor miniaturală.

Este demn de remarcat că străvechea artă și știință penjing, originară din China continentală, este foarte similară, deși a fost menită expunerii arborilor în aer liber. Totodată, penjing este mult mai veche decât arta bonsai-ului, fiind în același timp precursoarea și sursa de inspirație pentru japonezi, respectiv pentru coreeni.

In urma cu ceva timp, arborii miniaturali erau priviti ca opere de arta, pe care doar clasa superioara avea privilegiul sa le detina. Acum orice pasionat de horticultura isi poate permite o astfel de capodopera vegetala. Daca te-ai hotarat sa ai in grija o astfel de figura legendara, atunci afla de unde trebuie sa incepi.

Primul lucru pe care trebuie sa-l stii este ca inaltimea unui bonsai „adevarat” variaza intre cinci centimetri si un metru, si ca exista doua forme de baza ale bonsailor: koten si bunjin.
Primul se caracterizeaza printr-un trunchi mai bogat si o coroana ingustata, iar celalalt, ceva mai dificil de obtinut, presupune un trunchi subtire si o coroana bogata.
Daca sunt bine ingrijiti, bonsaii pot trai sute de ani, nu sunt o ocupatie costisitoare, doar ca necesita timp, rabdare si ceva indemanare.
Frecventa cu care trebuie udat un bonsai depinde de clima. Daca bonsaiul este tinut afara, unde poate fi udat de ploaie, nu trebuie sa iti faci probleme, toamna-primavara.

Doar vara trebuie sa ai ceva mai multa grija, cand planta trebuie mutata la umbra si udata de cateva ori pe saptamana, sau chiar zilnic in perioadele secetoase.
Fiindca nu sunt pretentiosi, singura cerinta importanta pentru ingrijirea lor este sa nu uiti de ei. Uneltele speciale de ingrijire a solului se gasesc in orice florarie, si astfel poti incepe o „relatie” de foarte lunga durata. Daca nu ai inca un bonsai si vrei sa-ti cumperi unul este bine sa stii preturile de achizitie incep de la 40 RON si pot depasi 700 RON.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont