Acceptata in Grecia antica si condamnata de morala crestina, homosexualitatea este orientarea catre persoane de acelasi sex.

Termenul „Gay” defineste deopotriva femeile si barbatii homosexuali. Homosexualitatea apare in toate contextele sociale: indiferent de etnie, religie, situatie economica, etc. Se considera ca 2-4% din populatie este reprezentata de persoane cu alta orientara sexuala decat cea obisnuita. Pana in urma cu cateva zeci de ani, homosexualitatea a fost considerata o slabiciune umana. La inceputul secolului XX psihanalistii au interpretat-o ca fiind intreruperea brusca a dezvoltarii personalitatii. Freud o considera ca fiind „conditie devianta”. Studii amanuntite dar inca nedefinitivate realizate in 1993 au identificat „marker-ul genetic al orientarii sexuale”. 

Atitudinea fata de homosexualitate la inceputul sec. XX a fost extrem de negativa: in multe state homosexualitatea era considerata delict. Persoanele erau vazute ca fiind obsedate sexual, imorale si cu autocontrol scazut. Homosexualii erau considerati posibili agresori de copii si intre 1939-1945 au fost tinta persecutiilor naziste. Schimbarile in atitudinea populatiei au inceput sa apara in anii ’50, cand biologul american Alfred Charles Kinsey a realizat un raport in urma caruia situatia homosexualilor s-a mai clarificat. Dar abia peste 30 de ani homosexualitatea a fost scoasa de pe lista bolilor mintale. In anii ’70 s-au intensificat protestele homosexualilor impotriva abuzurilor si hartuirii politiei. De atunci au aparut mai multe grupuri in diferite tari care le apara drepturile.

Cea mai mare incercare a comunitatii gay a fost aparitia SIDEI la inceputul anilor ’80 care a avut un efect devastator. Pacientii gay suferinzi de sindromul imunodeficientei au avut de indurat multe discriminari mai ales cand era vorba de obtinerea unei asigurari de sanatate sau a unei locuinte. Desi au aparut multe grupuri care educa populatia in legatura cu SIDA, discriminarile n-au incetat niciodata in totalitate. In anii ’90 s-au cerut insistent drepturi pentru familiile homosexuale si, in 2001, Olanda a fost prima tara care le-a acordat drepturi egale cu cele ale cuplurilor heterosexuale. Multe persoane si-au recunoscut public orientarea sexuala in ultimii ani, dar sunt cunoscute cazuri de personalitati homosexuale inca de pe vremea Renasterii: Leonardo da Vinci, Michelangelo Buonarotti, Piotr Ceaikovski, Oscar Wilde, Arthur Rimbaud, Andre Gide. Homosexualul manifest este constient de comportamentul sau si il accepta.

Mai exista si homosexualitatea de circumstanta, adica o falsa inversiune sexuala, atunci cand indivizii sunt lipsiti de parteneri de sex opus: internate, cazarmi, inchisori. In cazuri rare homosexualitatea apare ca sechela a unei boli psihice grave (tumori cerebrale, encefalite, psihopatii, schizofrenii, psihoza maniaco-depresiva). Cercetarile pe gemeni univitelini arata ca oricare ar fi mediul de viata si educatia primita, daca unul este homosexual se manifesta la fel si celalalt. De aceea, se considera ca homosexualitatea reala are origine psihica, pe un fond genetic predispozant, la care se adauga stigmatele somatice (barbati efeminati, femei masculinizate).

Estimări ale frecvenței activității homosexuale variază de la o țară la alta. Un studiu din 1992 raporta că 6,1% din bărbații din Marea Britanie au avut o experiență homosexuală, în timp ce în Franța numărul era de 4,1%. Conform unui sondaj din 2003, 12% din norvegieni au avut contacte sexuale homosexuale. În Noua Zeelandă, un studiu din 2006 sugera că 20% din populație a raportat în mod anonim anumite pofte homosexuale, dar puțini dintre ei se identificau drept homosexuali. Procentajul celor care se identificau drept homosexuali era de 2-3%. Conform unui sondaj din 2007, în timp ce doar 6% din britanici își definesc orientarea sexuală drept homosexuală sau bisexuală, mai mult decât dublul lor (13%) au avut o formă de contact sexual cu cineva de același sex.

În SUA, conform unui sondaj de la ieșirea de la alegerile pentru președintele SUA din 2008, 4% din electorat se auto-identificau drept gay, lesbiene sau bisexuali, fiind același procentaj ca în 2004. Conform recensământului american din anul 2000, existau în jur de 601 209 de cămine de parteneri necăsătoriți de același sex.

În Marea Britanie un sondaj al Oficiului Național de Statistică a avansat cifra de 1,5% pentru homosexuali și bisexuali, sugerând că asta este în concordanță cu alte sondaje, care indicau între 0,3% și 3%.

În România relațiile homosexuale sunt pe deplin legale din anul 2001, deși în trecut oameni cu această orientare au fost deseori persecutați de poliție, în special în anii comunismului. Aceștia erau obligați să devină conspiratori sau să aducă alte servicii Securității pentru că orientarea lor sexuală să nu fie dezvăluită, lucru care ar fi atras după sine pedeapsa. Însă înainte de comunism și de dictatura autoritară a lui Carol al II-lea, Codul Penal nu incrimina homosexualitatea decât dacă sodomia ar fi fost săvârșită prin forță de către un bărbat asupra altuia – cu alte cuvinte doar violul era condamnat.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont