Incursiunea noastra in lumea castelelor din Romania continua! De aceasta data te invit sa pasesti alaturi de mine in incaperile Castelului Peles, aceasta cladire istorica ce a devenit muzeu in 1953. Din pacate, intre anii 1975 – 1990, dictatorul comunist Nicolae Ceausescu a ordonat inchiderea domeniului Peles. In acea perioada singurii care puteau trece de portile castelului erau persoanele care se ocupau cu intretinerea cladirii si personalul de paza, din cauza ca intreaga zona fusese declarata zona de interes protocolar. Dupa revolutia din decembrie 1989, castelul a redevenit muzeu si primeste in fiecare an vizitatori din intreaga lume. Iata cele mai importante sali ale Pelesului, pe care nu trebuie sa le ocolesti atunci cand faci turul castelului:
Holul de Onoare. Acesta este grandios, are lambriuri din lemn de nuc, tapetate cu basoreliefuri si statuete. Plafonul incaperii este din sticla si este mobil, fiind actionat cu ajutorul unui motor electric sau printr-un sistem manual. Aceasta tehnologie moderna pentru acea vreme constituia un element de surpriza pentru vizitatorii regelui, care, datorita faptului ca plafonul se deschidea, puteau sa admire cerul instelat si senin, in noptile de vara. Acest tavan mobil a fost finalizat abia in 1911, sub indrumarea arhitectului Karel Liman.
Biblioteca regala li se pare foarte interesanta in special celor pasionati de carti rare. Volumele expuse aici au coperti din piele si sunt gravate cu litere de aur. Chiar si pentru cei mai putin familiarizati cu universul literar, aceasta incapere prezinta un punct de atractie: usa secreta, o cale de acces in spatele unui raft cu carti, prin care regele se putea refugia in diverse incaperi ale castelului.
In salile de arme, amenajate intre anii 1903-1906, sunt expuse peste 4.000 de piese europene si orientale, datand din secolele XIV-XVII. Cele mai pretioase sunt considerate armurile germane din secolele XVI-XVII si o armura completa pentru cal si cavaler, unica in Romania.
Sala de muzica a devenit salon de serate muzicale la dorinta reginei Elisabeta. Mobilierul din aceasta incapere a fost primit in dar de la maharajahul de Kapurtala.
Sala Florentina, denumita si Marele Salon, impresioneaza prin: plafonul sculptat in lemn de tei, aurit, cele doua mari candelabre si decoratiunile in stilul neorenasterii italiene. Sala Maura este opera arhitectului Charles Lecompte du Nouy si prezinta elemente hispano-maure si o fantana din marmura de Carrara, copie dupa o piesa din capitala Egiptului, Cairo.
Sala de teatru are 60 de locuri si o loja regala. Aceasta incapere dedicata divertismentului este decorata in stil Ludovic al XIV-lea.
La etajul intai se afla Sala de Concerte, care a fost amenajata in 1906. Aici poti admira un clavecin, facut la Anvers, in 1621; un pian cu coada verticala, executat la Bluthner si o orga Rieger, cu doua claviaturi.
Apartamentul Imperial a fost amenajat tot in 1906, cu ocazia vizitei imparatului Austro-Ungariei, Franz Josef I. Alteta Sa a fost invitata cu prilejul aniversarii a 40 de ani de domnie a regelui Carol I, insa monarhul nu a mai venit.
Sala de Consilii, care seamana cu una dintre salile Primariei din Lucerna, Elvetia. Cabinetul de lucru, unde se afla un birou impunator si un pupitru pentru audiente.
Sufrageria, unde sunt expuse piese de argint de o mare valoare, este situata la primul etaj si are un mobilier rustic breton, datand din secolul al XVIII-lea.
Salonul turcesc care adaposteste o colectie de vase turcesti si persane din alama.
Dormitorul regal este luminat de un candelabru din cristal de Boemia.
Daca vizitezi Castelul Peles nu trebuie sa treci cu vederea vitraliile. Acestea au fost achizitionate si montate intre anii 1883-1914, cele mai multe fiind aduse din Elvetia si Germania si datand din secolele XV si XVII. Dupa ce ai admirat frumoasele incaperi ale castelului, poti iesi pe una dintre cele sapte terase ale acestuia pentru a te delecta cu privelistea minunata ce inconjoara Pelesul si care l-a impresionat pana si pe imparatul austro-ungar Franz Josef I. Aceste terase sunt decorate cu statui din piatra, fantani si vase ornamentale din marmura de Carrara.
Atat arhitectura castelului, cat si decoratiunile interioare fac din Peles unul dintre cele mai vizitate monumente istorice din Romania. Numai in 2006, i-au trecut pragul peste 250.000 de vizitatori din tara, dar si din SUA, Australia, Japonia si Noua Zeelanda. Daca te-am convins sa treci pe lista locurilor pe care trebuie neaparat sa le vizitezi si Castelul Peles, atunci te anunt ca, odata ajuns aici, vei beneficia de un tur complet al spatiilor de la parter si de la primul etaj, cu ghid in cinci limbi straine. Insa nu cumva sa-ti programezi vizitarea castelului pentru luna noiembrie, deoarece atunci Pelesul este inchis pentru curatenie generala.