Costurile vieţii de student în Bucureşti, considerat cel mai scump centru universitar din Romania, pot fi înjumătăţite prin obţinerea unui loc în căminele studenţeşti, destinate însă doar studenţilor cu medii mari.
Dar dacă mâncarea vine la pachet, din provincie, atunci Capitala ajunge să fie un oraş putin mai accesibil. „Eu stau cu încă trei fete la cămin şi plătesc în jur de o sută de lei, puţin mai mult în lunile de iarnă. Condiţiile sunt bune, avem chiar baie în cameră, însă aici pot sta doar studenţii care au media mai mare de 8,50. Pe mâncare nu dau bani, îmi trimite mama, iar bursa de studiu îmi acoperă cheltuielile cu distracţia, cam 150 de lei pe săptămână”, explică Daniela, studentă în primul an la Facultatea de Cibernetică, din cadrul Academiei de Studii Politice (ASE) din Bucureşti.
Carmen, colega sa, a dorit să împartă un apartament de două camere cu o amica, într-o zonă semicentrală din orasul Bucuresti.
Însă confortul a venit cu un preţ piperat: 100 de euro chiria alaturi de 150 de lei pentru întreţinere. „Deocamdată, mă întreţin părinţii şi tot ei îmi trimit bonuri de masă în valoare de vreo 200 de lei, pentru mâncare. Ieşirile cu prietenii sau cărţile sunt alte cheltuieli care se adună, nici nu ştiu pe ce se duc banii”, ne spune studenta.
Studentii bursieri, aparent avantajaţi, o duc la fel de greu cu banii. Sergiu Tauth, un student în anul IV la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, nascut in Satu-Mare, are lunar o bursă de performanţă de 400 de lei, dar banii nu-i ajung decât pentru cazarea la cămin şi cărţi. „Mama şi tata îmi trimit lunar 600 de lei ca să-mi cumpăr alimente, haine şi să mai ies la un suc. Eu plătesc puţin la cămin, doar 150 de lei pe lună, însă colegii care stau în chirie dau şi câte 100 de euro. Ca să iasă mai ieftin, stau câte doi în cameră”, spune studentul Sergiu! În fiecare vară, băiatul face economii consistente, aplicând pentru unul dintre locurile gratuite în taberele studenţeşti.