Cu totii ne gandim mereu la ceea ce mancam, dar iti pui vreodata problema cand sa mananci? De exemplu, este bine sa mananci inainte de a face miscare? Sau imediat dupa? Ar fi mai bine sa cinezi devreme, sau chiar inainte de a te culca?
S-a adeverit ca exista momente mai potrivite decat altele pentru a manca, in asa fel incat corpul tau sa iti foloseasca hrana in mod eficient. De aceea, cand iti planifici mesele, ia in considerare aceste simple linii directoare.
Esentialul
In primul rand, tine minte esentialul: alimentele sunt compuse din proteine, carbohidrati si grasimi, cei trei nutrienti. Fiecare dintre acestia joaca un rol important in functionarea corpului tau!
· Carbohidratii iti vor oferi energie rapida, iti hranesc creierul dar nu sunt stocati in corp. Example: painea, orezul, biscuitii, toate cerealele, fructele, sucul de fructe, legumele si oleaginoasele(fasolea, lintea, nautul).
· Proteinele folosesc pentru a construi masa musculara, organele si alte parti ale corpului. Example: carnea de toate felurile, oleaginoasele (fasolea, lintea, nautul), produsele din soia, nucile, semintele, ouale.
· Grasimea reprezinta o madalitate de a acumula energie, dar pe termen lung. Example: unt, carne mai grasa, margarina, maioneza, alimente prajite, sosuri pentru salate, etc.
In plus, fata de aceste elemente, alimentele contin vitamine, minerale si alte elemente esentiale, care ne pastreaza sanatosi, plini de energie.
Alimente potrivite momentelor diferite din zi
· Micul dejun: Alege carbohidrati si proteine pentru a avea un start bun in ziua respectiva, si pentru a-ti hrani creierul. Ai si de unde alege:
o Cereale integrale cu lapte degresat si fructe proaspete
o Un sandwich, fructe, un pahar cu lapte degresat
o Pentru economie de timp, fa-ti un shake in blender, din iaurt si fructe proaspete (banane, capsuni, pere, piersici etc)
o Daca pranzul este departe, incearca un mic dejun mai mare (adauga paine prajita cu unt de arahide la cereale si fructe), sau incerca niste cereale gatite, care iti vor garanta energie de durata!
· Pranzul ar trebui sa includa o sursa de proteine, in asa fel incat sa iti ajute corpul sa functioneze intreaga dupa-amiaza. Evita tendinta de a manca prea mult, sau de a manca meniuri grase, deoare aceste obiceiuri cauzeaza oboseala. Alegerile tale:
o Salata de legume si fasole boabe, cu o chifla integrala
o Un sandwich din paine integrala, cu salata de legume crude, ca garnitura
o Supa calda (plina de legume, orez sau paste, oleaginoase, carne de pui), biscuiti integrali si un fruct
o Salata de paste cu legume si salata de fructe
· Cina ar trebui sa fie cea mai putin consistenta masa din zi, in afara de cazul in care lucrezi noaptea, sau pana foarte tarziu. Gandeste-te la portii mici, din alimente cu gust bun, si foloseste prilejul mai mult pentru a fi impreuna cu ceilalti din casa, decat pentru a manca portii enorme, bogate in calorii… Daca pana la cina nu ai apucat sa consumi cel putin 5 portii de fructe si legume, renunta la proteine si grasimi in favoarea acestora.
· Inainte de antrenament alege alimente bogate in carbohidrati, pentru energie si sarace in grasimi, pentru a-ti favoriza o digestie rapida. In locul zaharului, sau a unui baton de cereale din comert, alege urmatoarele:
o Fructe proaspete cu iaurt
o Sandwich cu umplutura fara grasimi, precum curcan (fara maioneza)
o O felie de branza slaba si un pahar de suc natural
· Dupa antrenament, mai ales daca incerci sa iti mentii greutatea, sau chiar sa slabesti (cine nu incearca?!), evita pornirea de a manca imediat, indiferent ce! In loc de a manca, bea muuulta apa, si invata-ti corpul sa… astepte pana la masa urmatoare.
· Inainte de culcare, evita alimente bogate in zaharuri rafinate sau grasimi (adica exact ciocolata care iti place sa o mananci noaptea). In locul acestora, incearca alege carbohidrati cu efect de relaxare, precum:
o Un pahar de lapte degresat si 2 biscuiti din faina integrala
o Iaurt degresat
o Salata de fructe