Sinuzita reprezinta una dintre cele mai comune probleme medicale: unul din trei romani face macar un episod de sinuzita pe parcursul vietii.
Sinusurile sunt cavitati pline cu aer situate in oasele fetei si pe langa cavitatea nazala. Cele opt sinusuri (patru perechi – maxilare, etmoidale, frontale si sfenoidale) comunica cu nasul prin niste orificii foarte mici numite „ostiumuri”. La ce servesc aceste sinusuri? In primul rand, secreta mucus care are rolul de a umidifica si incalzi aerul pe care il inspiram. In plus, mai au niste cili – firisoare fine de par – care impiedica acumularea acestui mucus la nivelul sinusurilor si ajuta la eliminarea lui permanenta in cavitatea nazala. Si nu in ultimul rand, sinusurile imbunatatesc rezonanta vocala.
De ce apare sinuzita?
Iritatia mucoasei nazale produsa de substante poluante, fum de tigara, aer rece sau foarte uscat, parfum poate cauza sinuzita
Sinuzita este o inflamatie a mucoasei sinusale, mucoasa ce captuseste sinusurile pe interior si care este identica cu cea nazala. Sinuzita apare cand, datorita unui obstacol, acele mici orificii cat un varf de ac ce fac legatura dintre nas si sinusuri se obstrueaza si in consecinta mucusul se acumuleaza in interiorul sinusului afectat – de unde si senzatia de presiune sau chiar de durere. Obstacolul poate sa fie unul anatomic, un corp strain sau doar o inflamatie a mucoasei in urma unei raceli sau a unei alergii. Intrucat mucusul este un mediu de cultura excelent pentru bacterii, asa apare sinuzita bacteriana. Daca aceste secretii „blocate” la nivelul sinusului nu se elimina rapid, urmatorul pas este instituirea unui abces – o colectie de secretii purulente la nivelul sinusului afectat – o complicatie destul de serioasa.
Ce ma supara?
O raceala care dureaza peste 10 zile sau care pare sa treaca dar se inrautateste brusc poate fi semn de sinuzita.
Cateva semne si simptome pot indica faptul ca ai sinuzita, dintre acestea cea mai frecvent intalnita fiind durerea localizata la nivelul si in jurul sinusurilor afectate. Durerea care afecteaza jumatate de fata sau care apare cand te apleci inainte cu capul in jos poate fi semn de sinuzita acuta. In sinuzita maxilara, durerea este de obicei localizata in pometii obrajilor, la nivelul dintilor superiori si a orbitei.
Durerea situata la nivelul fruntii, deasupra ochilor, este semn de sinuzita frontala, iar cea localizata „intre ochi” si care este insotita de umflarea pleoapelor, de infundarea nasului si de pierderea temporara a mirosului – sugereaza o sinuzita etmoidala. Ar mai fi sinuzita sfenoidala care apare mai rar si care produce o durere in urechi, de gat si de cap. Daca infectia se inrautateste, mai pot aparea febra, secretie nazala incolora sau galben-verzuie, dureri de cap, de urechi, tuse (mai ales noaptea), dureri de gat, dureri dentare, respiratie urat mirositoare, oboseala si senzatie generala de rau.
Diagnostic
Pentru stabilirea diagnosticului trebuie sa faci un consult ORL.
Dupa ce ii vei spune ce simptome te supara, medicul iti va face un examen ORL si eventual va efectua si niste radiografii ale sinusurilor afectate. In anumite cazuri, daca doctorul considera necesar, se poate face si o tomografie computerizata.