De la primele sisteme de calcul şi până în prezent posibilităţile multimedia ale oricărui dispozitiv au fost unul dintre factorii determinanţi ce au modelat modul în care percepem un computer. De la inventarea plăcii de sunet, ce a facilitat practic accesul la conţinut multimedia, şi până în prezent lucrurile s-au schimbat radical. Radical pentru că dacă la începuturi aveam de-a face cu două-trei formate video, căci despre conţinut video vom discută astăzi, în prezent nu cred că mai poate face cineva o categorisire atât de simplă. Avem astăzi .mkv, .mov, .avi .ts, cât şi multe alte formate. Îmi aduc aminte cum acum ceva ani principala aşteptare pe care o aveam de la un player media era să ruleze fişiere DivX şi subtitrările aferente. De la filmele pe unul, două sau trei CD-uri am ajuns în prezent ca un singur film, să atingă dimensiuni de plus 40 de GB. Deci practic, ca utilizatori, avem o problemă destul de mare în alegerea unui software care să ruleze o mare paletă de formate. Mai mult decât atât soft-ul respectiv trebuie să fie cât mai facil de folosit să afişeze o serie de formate de subtitrări. Având în vedere această dificilă alegere ne-am gândit să facem un roundup la cele mai răspândite programe de playback video. O să discutăm în continuare, pe rând despre fiecare dintre acestea, testându-le practic cu cele mai răspândite formate de fişiere video. În acest scop am ales fişiere de tip .mkv atât 720p cât şi 1080p, mai vechiul format .avi, un disc DVD, dar şi greu de rulatul format blu-ray. Am decis să includ doar conţinut video de înaltă definiţie întrucât, în prezent, acesta este cel mai întâlnit şi dificil de rulat. Toate fişierele video testate au subtitrare, urmând să vedem exact dacă aceasta este afişată automat sau dacă există opţiuni speciale ce ne pot ajuta în acest sens. Vom mai urmări, printre altele, şi calitatea imaginii, dacă există sau nu sacadări în timpul playback-ului şi în final dacă avem probleme cu erori atât de imagine cât şi de program.
Pe partea de hardware avem un notebook de generaţie nouă, pe care este instalat Windows 7 Professional. Nu există niciun codec instalat întrucât căutăm un software care să ruleze conţinut video fără necesitatea instalării de codecuri suplimentare. Toate programele testate sunt gratuite, putând fi descărcate din diverse surse online.
VLC
Vom începe cu bine-cunoscutul VLC, player ce integrează o mare parte din codecurile necesare pentru rularea fişierelor video. Interfaţa programului este la prima vedere simplistă, însă de fapt foarte stufoasă. De ce spun asta, pentru că în fiecare categorie din meniu avem o grămadă de opţiuni mai mult sau mai puţin utile. Un punct în plus este totuşi că cele mai importante setări se pot regăsi la primul nivel, mai exact din meniul drop-down al setului principal de butoane. Primul film rulat a fost cel în format .mkv 720p urmat îndeaproape de cel 1080p. Varianta pe 720p a rulat fără probleme notabile şi fără sacadări. În momentul în care am trecut la testarea variantei 1080p au început să apără o serie de probleme grave cum ar fi sacadarea imaginii cât şi apariţia unor artefacte extrem de deranjante ce au făcut ca filmul să nu poată fi vizionat absolut deloc. Mai departe am trecut la formatul DVD. Acesta a rulat fără probleme, la o calitate video foarte bună. Mai mult decât atât şi meniul DVD-ului a putut fi accesat fără probleme. În final, am trecut la testul Blu-Ray, format care din păcate nu poate fi rulat deloc utilizând VLC, chiar dacă rulăm direct fişierele m2ts. Îmi aduc aminte de perioada în care VLC-ul era principalul player media, fiind unul dintre primele programe ce a integrat codecurile în player. De atunci şi până acum se pare că VLC a urmat o curbă descendentă după cum ne arată şi rezultatele testelelor. Probleme la fișierul .mkv de 1080p şi lipsa suportului Blu-Ray, sunt păcatele capitale ale acestui player video.
Click aici pentru a descarca VLC player gratuit
Splayer
Continuăm cu Splayer, o nouă apariţie în categoria player-elor media, player ce ca şi VLC include toate codecurile necesare. Acesta are o interfaţă extrem de interesantă şi foarte curată. Practic avem o fereastră translucidă şi cam atât, la mouse-over apărând o serie de opţiuni extrem de bine structurate prin care avem acces la toate setările disponibile. Începem cu cele două mkv-uri 720 şi 1080 care rulează de această dată fără niciun fel de problemă. Totul funcţionează ireproşabil. O dată ce maximizăm fereastra de video, interfaţa se schimbă. Practic pe ecran avem doar imaginea video şi o bară de seek în jurul căreia se centrează o serie de setări relevante la playback. Trecem mai departe la DVD ce este de asemenea redat fără niciun fel de problemă. În final deschidem dificilul Blu-Ray. Acesta rulează, fără meniu însă, dar are probleme la redare asemănătoare cu cele avute de VLC în cazul fișierului mkv 1080p şi anume artefacte pe imagine. De notat ar mai fi că prin conectarea la Internet, Splayer descărcă automat subtitrări la conţinutul rulat, ceea ce este zic eu un mare plus. Este impresionant micuţul player mai ales din punct de vedere al interfeţei şi al calităţii de redare din toate punctele de vedere, incluzând aici şi calitatea imaginii. De asemenea viteza cu care se deschide atât programul cât şi conţinutul media este foarte bună. Singurul minus pe care îl pot găsi este redarea Blu-ray cu probleme.
Click aici pentru a descarca Splayer gratuit
Media Player Classic
Media Player Clasic este unul dintre cele mai răspândite player-e media şi din motive foarte bune. Interfaţa nu s-a schimbat foarte mult în timpul în care a trecut de la lansarea sa de acum aproape 10 ani. Acesta nu este neapărat un lucru rău, fiindcă avem de-a face cu un player simplu care rulează foarte multe formate de fişiere video fără a avea cerinţe mari de sistem. MPC, pe numele sau prescurtat, se descurcă excelent la rularea celor două fişiere mkv cât şi la playback-ul DVD-ului. Calitatea imaginii este bună, iar playback-ul se realizează fără sacadări sau erori. De asemenea şi subtitrările sunt afişate corect. Din păcate, din nou, nu putem spune acelaşi lucru despre rularea conţinutului Blu-ray care ca şi în cazul programelor anterioare se realizează cu artefacte pe ecran. De notat ar mai fi şi opţiunea de a alege o serie de variante la terminarea playback-ului. Astfel aafter playback” putem să selectăm închiderea automată a PC-ului cât şi intrarea în standby sau hibernate. Vă spun sincer, în momentul în care şi MPC a returnat erori de afişare la filmul Blu-Ray am început să cred că este ceva în neregulă cu varianta fişierului pe care l-am utilizat în timpul testelor. Avem până în prezent două programe ce rulează totul perfect, în afară de Blu-Ray ceea ce mi s-a părut cam ciudat. Din fericire următorul player mi-a infirmat suspiciunile iniţiale deci hai să trecem mai departe la KMPlayer.
Click aici pentru a descarca Media Player Classic gratuit
KMPLayer
KMPlayer este un player video ce nu mai este o noutate pentru mulţi dintre voi. Pentru mine, însă, este, întrucât recunosc că nu l-am folosit înainte de a începe acest articol. Este o noutate şi totodată aş putea că este și o surpriză foarte plăcută. Din nou avem de-a face cu o interfaţă simplă şi facilă. Îmi place OSD-ul care la seek afişează o serie de informaţii referitoare la punctul din seekbar pe care l-am ales. Acestea fiind spuse să trecem mai departe la testele practice. Ca şi la player-ele anterioare nu există probleme dacă discutăm despre cele două mkv-uri sau despre DVD. Subtitrarea este foarte clar afişată având o serie de efecte ce ajută la claritatea acesteia rezultatul fiind un text foarte clar și lizibil. Imaginea reprodusă este una dintre cele mai clare pe care le-am văzut pe un PC iar culorile sunt foarte bine redate. Ajungem astfel la problematicul Blu-Ray, care, surpriză, pe KMPlayer este redat ireproșabil. Iată, deci, că se poate, putem rula stream Blu-Ray pe un player free fără niciun fel de artefacte. Mai mult decât atât spre deosebire de player-ele de mai sus KMPlayer a încărcat şi subtitrarea aferentă. Avem pentru prima oară în acest test un player care rulează absolut tot, fără probleme, la o calitate foarte bună, fără sacadări, artefacte sau alte probleme. Singurul minus pe care îl pot găsi, cu toate că este un defect minor, este că player-ul nu se maximizează în full-screen la dublu click, cum suntem obişnuiţi în general.
Click aici pentru a descarca KMPLayer gratuit
Winamp 2016 – descarca gratis
Winamp a început ca player audio, fiind cel mai răspândit program de acest tip. În prezent Winamp a trecut în tabăra player-elor multimedia complete, deci inclusiv video. Interfaţa a trecut printr-o serie de modificări de-a lungul timpului însă acestea nu au fost radicale, player-ul având în mare parte aceeaşi interfaţă de la lansarea sa şi până acum. Dar să vedem în practică dacă tranziţia la player multimedia, referindu-ne în speţă la partea video, este una de succes. O să încheiem rapid testul cu Winamp întrucât tranziţia despre care discutam mai sus nu face din Winamp un player media complet. În practică, nici unul dintre formatele pe care le-am testat nu rulează pe acesta fără codecuri suplimentare. Winamp se pare că rămâne un player audio şi cam atât, pentru conținut video va trebui să vă orientaţi în altă parte.
Click aici pentru a descarca Winamp gratuit
BSPlayer Free
Avem în test încă un player foarte cunoscut şi foarte des utilizat şi anume BSPlayer în variantă Free, pentru a trece la Pro trebuind să achiziţionam o licenţă. Din nou avem parte de o interfaţă tradiţională tot fără schimbări esenţiale. Din păcate nu putem rula prin BSPlayer niciun fişier video de tip HD, singurul lucru pe care am putut să îl deschid fără codecuri fiind DVD-ul. Nici acesta însă nu este rulat complet lipsind cu desăvârşire meniul, practic filmul pornind din prima. Îmi pare rău să văd încă un player care acum ceva timp era unul dintre principalele variante atunci când discutam despre playere video, nu ţine pasul cu timpurile şi nu lansează o variantă independentă de codecuri.
Click aici pentru a descarca BSPlayer gratuit
Zoom Player
Zoom este un player media recent lansat dar care suferă de problemele ultimelor două player-e de mai sus. Practic din nou avem nevoie de codecuri suplimentare pentru a rula orice pe Zoom. Mi-e greu să văd utilitatea unui program lansat recent care nu are codecuri built-în. Până la urmă suntem în 2010 şi lucrurile au avansat considerabil atât din punct de vedere al formatelor cât şi din punct de vedere al playerelor.
Click aici pentru a descarca Zoom Player gratuit
Gom PLAYER
GOM este încă un nume cunoscut când discutăm despre software multimedia, fiind asemănător ca structură cu VLC. Interfaţa este minimală, în afară de fereastra video având doar o serie de butoane de playback, un shortcut către control panel şi playlist, cât şi un buton de eject. Am început ca de obicei cu cele două fişiere mkv de 720 și 1080p. Pentru partea audio însă, GOM necesită un codec suplimentar pentru decodarea DTS. Încă un player care nu poate funcţiona în mod standalone, însă spre deosebire de cele de mai sus deschide o fereastră cu un link către pagina de download a codecului necesar. O data cu descărcarea acestuia totul funcţionează normal însă sunt nişte paşi pe care nu i-aş urma având în vedere că am variante de programe cu codecurile integrate. Cea mai mare surpriză în testul cu GOM a fost însă la playback-ul DVD-ului. Acesta a returnat aceeaşi fereastră cu Find Codec, cu linkul către pagina aferentă. Deci atunci când instalăm GOM Player, practic nu instalăm un player ci o interfaţă prin care după ce downloadam o serie de codecuri putem rula conţinut multimedia. Îmi pare o greașeală majoră având în vedere player-ele testate până acum să nu incluzi nici un codec în pachetul standard. Acestea fiind spuse ar trebui apreciat totuşi că GOM transmite linkul către pachetul de codecuri, codecuri ce se instalează relativ uşor. După ce instalăm aceste codecuri totul funcţionează ireproşabil. Această facilitate a descărcării codecurilor îl situează pe GOM în faţa player-elor ce nu au codecuri integrate însă nu se poate compara cu cele ce au totul integrat.
Click aici pentru a descarca Gom PLAYER gratuit
Quick Time
Testul cu Quick Time a fost unul dintre cele mai rapide iar rezultatul a fost extrem de simplu. Quick Time nu poate rula nimic fără o serie de codecuri. Mai mult, nici cu ele instalate playback-ul nu se realizează în parametri decenţi. În practică singura destinaţie a acestuia este să ruleze formate impuse de Apple şi cam atât.
Click aici pentru a descarca Quick Time gratuit
Concluzii
Am ajuns la finalul testului de playere de conţinut video şi a sosit momentul să tragem câteva concluzii. O să încep prin a face o diferenţiere clară şi anume între player-ele ce rulează fişiere media fără a necesita codecuri şi cele ce necesită codecuri. O să încep cu cele ce au nevoie de codecuri. La această categorie câştigătorul, dacă putem să îi spunem aşa, este GOM. Da, necesită codecuri, dar identifică corect codecul necesar şi oferă o cale rapidă de a-l descărca. Odată instalate cele necesare conţinutul video este rulat fără probleme, player-ul funcţionând perfect. Calitatea imaginii, viteza în execuţie şi afişajul foarte bun al subtitrărilor fac din GOM un player cât se poate de versatil pe care ar fi o idee bună să îl aveţi instalat în computer chiar alături de unul ce integrează codecuri. De ce spun asta, pentru că până la urmă, şi player-ele cu codecuri preinstalate au o slăbiciune. Aceasta este ca în cazul în care un fişier video este codat cu un codec sau o versiune a unui codec nesuportată acesta nu va putea fi vizionat. GOM vă va spune: da, nu îl pot rula însă iată o cale rapidă de a-l descărca şi instala. Acestea fiind spuse haideţi să trecem la cealaltă categorie. Aici avem trei playere foarte bune. Am scos din listă VLC, pentru că este inadmisibil să nu se poată rula un fişier .mkv 1080p, acestea fiind în ultimul timp foarte răspândite. Au mai rămas, Splayer, Media Player Classic şi KMPlayer. Primele două pot fi folosite cu succes în vizionarea de formate HD şi DVD, dar şi al unora dintre formatele Blu-Ray. Un plus ar fi pentru Media Player Clasic partea de viteză şi cerinţe de sistem, dar şi un minus pentru efectul secundar al acestei viteze şi anume interfaţa simplistă. De asemeanea de apreciat este la Splayer interfaţa simplistă la primă vedere dar complexă la o cercetare mai atentă însă din nou avem de-a face cu un efect secundar şi anume cerinţele destul de mari de sistem. În final aş dori să îi acord podiumul lui KMPlayer pentru versatilitatea de care a dat dovadă, fiind singurul player ce a rulat fără probleme toate formatele din testul de azi. Mai mult decât atât am apreciat rapiditatea şi calitatea cu care a fost rulat conţinutul video, KMPlayer fiind alegerea perfectă deopotrivă pentru utilizatorii cu sisteme performante cât şi pentru cei cu sisteme mai modeste.