Inventarea frigiderului a început in secolul XVIII. În 1748, William Cullen de la Universitatea din Glasgow, a dezvoltat un proces pentru a crea un mediu de răcire artificială. La inceput nimeni nu a fost interesat de el in scop comercial, acesta a atras doar atenţia ştiinţifică.

Cine a inventat frigiderul?

Un inventator american, Oliver Evans a făcut primul design pentru un frigider în 1804, dar pana in anul 1834 nu a strarnit interesul nimanui .
Iacov Perkins a construit prima „masina de congelare” în 1834. În 1844, medicul Ioan Gorrie a construit „o unitate de lucru” pe baza proiectului lui Oliver. El a construit acest aparat pentru a crea o „atmosfera racoritoare” pentru pacientii sai, care sufeau de febra galbena.

În 1876 Carl von Linden a inventat metoda imbunatatita de lichefiere a gazului şi a obtinut un brevet pentru aceasta. Amoniacul, dioxidul de sulf şi clorura de metil au fost utilizate pentru formarea acestui gaz, care a provocat numeroase accidente. Era nevoie de un Freon si a fost folosit în vrac pana cand s-a constatat că acesta a afectat mediul şi stratul de ozon.

Compuşii gazelor s-au schimbat acum in compuşi mai siguri, care se comprima şi se încălzesc pentru a răci aerul din interiorul frigiderului. Fără această ajustare functionarea unui frigider pare imposibila.
A fost o munca grea pentru toti inventatorii, insa forma actuală a frigiderelor a meritat toate eforturile.

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont