Ca o alternativa la incheierea unui contract de munca pe durata nedeterminata, noul Cod al muncii, ne ofera posibilitatea incadrarii pe baza de contract de munca incheiat pe durata determinata.
Situatiile in care se poate incheia un contract de munca pe durata determinata
Cazurile in care legiuitorul admite, ca o exceptie de la regula contractului incheiat pe durata nedeterminata, convenirea unei durate determinate, sunt expres prevazute, si anume:
inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca. Inlocuirea nu este insa permisa in situatia in care acel salariat participa la greva!
cresterea temporara a activitatii angajatorului;
desfasurarea unor activitati cu caracter sezonier;
in situatia in care este incheiat in temeiul unor dispozitii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fara loc de munca;
in alte cazuri prevazute expres de legi speciale.
Durata maxima
Un aspect de noutate il constituie stabilirea, in cuprinsul textului de lege a duratei maxime pentru care poate fi incheiat un astfel de contract de munca, ea fiind limitata la 18 luni.
Se admite ca, in cazul in care contractul individual de munca pe durata determinata este incheiat pentru a inlocui un salariat al carui contract individual de munca este suspendat (cand salariatul se afla in concediu de maternitate, concediu pentru incapacitate temporara de munca, este arestat preventiv, efectueaza serviciul militar obligatoriu s.a.), durata contractului sa expire la momentul incetarii motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de munca al salariatului titular.
Prelungirea termenului
Termenul imperativ trebuie respectat chiar si in ipoteza prelungirii duratei initial convenite de parti in cuprinsul contractului de munca.
Spre exemplu, daca se stabileste initial o durata a contractului de munca de 6 luni, este admisibila prelungirea acestei durate. Prelungirea poate interveni insa numai in interiorul termenului de 18 luni. In exemplul nostru nu se poate prelungi termenul decat cu maxim 12 luni.
De retinut ca exista, conform legii, si posibilitatea de a prelungi de doua ori consecutiv durata determinata a unui contract de munca, tot cu conditia respectarii termenului maxim de 18 luni.
Prelungirea termenului unui contract de munca pe durata detreminata se face exclusiv, pe baza acordului partilor, exprimat expres, in scris.
Trebuie subliniat ca persoanele incadrate pe baza de contract de munca incheiat pe durata determinata beneficiaza de statutul de salariat, statut ce include toate drepturile si toate obligatiile pe care legea si contractele colective le confera celorlalti salariati. Fac exceptie de la acesta regula situatiile in care exista prvederi speciale cu privire la salariatii incadrati pe durata determinata, cum ar fi cele referitoare la durata perioadei de proba.
Obligatiile angajatorului
La expirarea contractului individual de munca pe durata determinata, angajatorul este tinut ca pe locul de munca respectiv va fi angajat un salariat cu contract individual de munca pe durata nedeterminata.
Functioneaza derogari de la acesta regula:
in cazul in care contractul individual de munca pe durata determinata este incheiat pentru a inlocui temporar un salariat absent, daca intervine o noua cauza de suspendare a contractului acestuia;
in cazul in care un nou contract individual de munca pe durata determinata este incheiat in vederea executarii unor lucrari urgente, cu caracter exceptional;
in cazul in care incheierea unui nou contract individual de munca pe durata determinata se impune pentru temeiurile stabilite in cuprinsul unei legi speciale;
in cazul in care contractul individual de munca pe durata determinata a incetat din initiativa salariatului sau din initiativa angajatorului pentru o abatere grava sau abateri repetate ale salariatului.
De asemenea, angajatorii sunt obligati sa informeze salariatii angajati cu contract de munca pe durata determinata despre locurile de munca vacante sau care vor deveni vacante, corespunzatoare pregatirii lor profesionale, si sa le asigure accesul la aceste locuri de munca in conditii egale cu salariatii angajati cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata.
Cele mai comune situatii in care angajatorul a cerut suspendarea contractului de munca pe perioada determinata:
a) pe durata cercetariii disciplinare prealabile; b) in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau daca acesta a fost trimis in judecata; c) in situatia intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, din motive economice, tehnologice, etc.
Aceasta informare se face printr-un anunt afisat la sediul angajatorului.
Trebuie subliniat ca persoanele incadrate pe baza de contract de munca incheiat pe durata determinata beneficiaza de statutul de salariat, statut ce include toate drepturile si toate obligatiile pe care legea si contractele colective le confera celorlalti salariati. Fac exceptie de la acesta regula situatiile in care exista prvederi speciale cu privire la salariatii incadrati pe durata determinata, cum ar fi cele referitoare la durata perioadei de proba.
Tags: contract munca