Elementele de baza ale circuitului spagii la granita sînt vamesii. Un astfel
de circuit este legat, de regula, în serie: de la vamesul de rînd la seful cel mare.
• Obiceiul de a da spaga din obisnuita, fara a mai evalua situatia, încurajînd,
astfel, întregul sistem al micii coruptii, se numeste inertie; persoana
care da spaga din inertie se poate transforma într-un „generator” de spaga.
• Daca te tii tare, baietii renunta si îsi cauta alt potential fraier…
• La amenintari, raspunde taios, fara a fi însa obraznic, cauta-ti martori
printre ceilalti calatori, ameninta la rîndul tau cu o cercetare penala pentru abuz!
• Vamesii „actioneaza” în primul rînd asupra celor lipsiti de experienta!
• Metehnele societatii românesti sînt molipsitoare! Mai nou, de la vamesii
români au învatat cum sa ia spaga ungurii si austriecii.
• Atunci cînd calatoriti în strainatate cu autocarul, alegeti-va cu grija firma
de transport, caci relatia dintre vamesi si soferi este una de prietenie si de întrajutorare!
• |ntotdeauna cînd treceti prin vama, sa aveti la îndemîna ceva maruntis…
Atentie, turisti! Lasati protestele „de grup” si rugati-l frumos pe sofer sa negocieze!
• Daca ai fost jefuit la drumul mare, nu te feri de sesizari, cereri, scrisori etc.
E adevarat ca exista toate sansele ca demersurile tale sa nu ajunga nicaieri, dar cel putin te poti lauda ca esti un luptator împotriva sistemului!

Curtea de Apel Bucureşti a decis vineri arestarea preventivă pentru 29 de zile a 59 de angajaţi ai Vămii Siret, intre care si fostul sef al Punctului de Trecere a Frontierei Siret, Aurel Anea, in contextul in care Romania risca sa nu fie acceptata in Schengen tocmai din cauza coruptiei din vami, dupa cum avertizeaza surse europene citate de presa de la Bucuresti. Potrivit DNA, pentru a trece frontiera cu 30 de cartuse de tigari, o persoana oferea lucratorului vamal aproximativ 150 lei drept mita, iar politistului 50 de lei, sumele primite de politistii care lucrau pe o tura variau intre 7.000-8.000 lei pana la 20.000-25.000 lei. Politistii de frontiera si vamesii adunau banii de la traficanti intr-o galeata, spun anchetatorii, iar la finalul turei imparteau banii, potrivit inregistrarilor audio si video efectuate in perioada 17-27 decembrie 2010. Anchetatorii sustin ca politistii si vamesii de la Siret strangeau din spaga aproximativ 100.000 de lei in fiecare tura, adica in 12 ore.

Procurorii anticoruptie arata in referatul cu propunere de arestare a angajatilor de la punctul de frontiera Siret ca acestia luau mita de fata cu colegii lor si se consultau intre ei pe aceasta tema. „Mita e luata de unii politisti de frontiera in fata colegilor lor, care, din cand in cand, intervin in discutie, imprejurare care vine sa confirme consensul, intelegerea intre membrii gruparii infractionale”, arata procurorii anticoruptie in documentul prin care cer arestarea celor 59 de lucratori si in care prezinta si o parte din inregistrarile ambientale facute in timpul anchetei. Conform unor informaţii scăpate pe surse de DNA, saptamana viitoare urmeaza sa aiba loc anchete si arestari si la vamile din vestul tarii, respectiv din judetele Arad si Timis.

Senatorul PSD Valer Marian, vicepresedintele Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea coruptiei si petitii din Senatul Romaniei, acuza intr-o declaratie de presa ca, “in spatele acestor arestari se ascunde o reglare de conturi intre gruparile adverse din PDL, controlate pe de o parte de fostul ministru de interne Vasile Blaga, secretarul general al PDL, si, pe de alta parte, de actualul ministru de interne Constantin Traian Igas, impreuna cu tutorele si nasul sau politic Gheorghe Falca, primarul municipiului Arad si vicepresedinte national al PDL, si cu preşedintele ANAF, Sorin Blejnar”. Marian sustine ca vamile romanesti din vestul tării, respectiv de la frontiera cu Serbia (Moravita si Jimbolia, in judetul Timis) si cu Ungaria ( Nadlac, Turnu, Curtici si Varsand, in judetul Arad) sunt controlate de grupul aradean Falca – Igas – Blejnar, care i-au promovat in functii pe seful Directiei Regionale Vamale Timisoara, Aurel Matiut, si pe seful Inspectoratului Judetean Arad al Politiei de Frontiera, Ion Handra, avansat la gradul de chestor de presedintele Traian Basescu, la propunerea ministrului Constantin Traian Igas, printr-un decret prezidential din 29 noiembrie 2010, desi un asemnea grad nu putea fi acordat pentru funcţia detinuta (de comisar sef).

Unul dintre vameşii duşi cu elicopterul la Bucureşti în dosarul şpăgii de la vamă povesteşte despre nivelul de infracţionalitate de la Moraviţa, judeţul Timiş. Sub protecţia anonimatului, bărbatul susţine că sistemul este imbatabil şi că oricine a încercat să tulbure apele a avut de suferit. Potrivit acestuia, totul este foarte bine organizat „de pe vremea lui Ceauşescu”.

[box type=”shadow”]
„Şpaga este o formă de artă acum la Moraviţa. Se ia mită de la toată lumea, e «legalizată». Poliţiştii şi vameşii adună şpaga şi o dau la şeful de tură, şeful de tură o dă mai departe la oameni din Poliţie, din Vamă şi din politică. Se face colectă, se duce săptămânal”, a povestit vameşul. „Transportatorii”, adică cei care se ocupă cu căratul genţilor cu bani, sunt agenţi şi vameşi fără funcţii, care riscă enorm şi care au astfel multă putere la Moraviţa.[/box]

Şeful poliţiştilor de frontieră şpăgari: „Nu ştiam că se lua mită. Sunt şocat!”

Corupţie la frontieră: ” Vor să organizeze niște flagrante. Nu lăsați nicio țigară. Deci, acuma m-a sunat de la București. Jur !”

„Nici dracu’ nu se aştepta să fie săltat”

Vameşul recunoaşte că şi el a luat mită. „Am luat, însă nu la fel de mult ca şi ceilalţi. La Moraviţa nu eşti lăsat să aplici legea. Ori iei şpagă, ori ai plecat. Am ales să rămân, acum plătesc. Poliţiştii şi vameşii au căzut pe şpăgile mărunte de zi cu zi. Nimeni nu vorbeşte despre TIR-uri, despre afacerile cu zeci de mii de baxuri care trec pe la vama cu Serbia. Se ştie când intră în ţară, cum intră, cine le oferă protecţie. Iar şpaga aia nu trece pe la noi. Merge direct sus”, mai susţine bărbatul, care este în prezent cercetat în stare de libertate. El a mai declarat că poliţiştii şi vameşii din Moraviţa ştiau de câteva săptămâni că sunt supravegheaţi, dar nu şi-au făcut griji.


„Şpaga, la fel ca sexul, este un mod de viaţă în vamă”

„Ştiam şi cine sunt investigatorii sub acoperire. Nici dracu’ nu se aştepta să fie săltat. Pentru că Moraviţa este stat în stat. Am mai fost supravegheaţi, dar nimeni nu a păţit nimic. Au fost controale, vameşi şi poliţişti au fost prinşi cu baxurile de ţigări şi cu zecile de mii de euro în buzunare. Cei care luau şpagă rămâneau, cei care ordonau controalele dispăreau din funcţii, chiar şi şefi de inspectorat. Şpaga, la fel ca sexul, este un mod de viaţă aici”, a mai declarat acesta.

În dosarul „şpagă la vamă” au fost arestate preventiv 91 de persoane. „Clienţii mei nu au dat nicio declaraţie. Sunt însă şi inculpaţi care au făcut declaraţii spectaculoase în faţa judecătorilor. Au fost rostite numele unor persoane cu greutate, la care ar fi ajuns sume importante de bani”, a declarat avocatul Cosmin Bolosin, care îl apără şi pe Valentin Bărăgan, şeful Punctului de Trecere a Frontierei Naidăş.

“Sunt inculpaţi care au făcut declaraţii spectaculoase în faţa judecătorilor. Au fost rostite numele unor persoane cu greutate, la care ar fi ajuns sume importante de bani”, Cosmin Bolosin avocat


 
Da ne like pe Facebook




Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit. Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2019 - Toate drepturile rezervate.

sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont