Poate ca pentru studenti nu e foarte importanta calitatea unei bauturi, ci cantitatea :)) Si totusi, va vom da cateva sfaturi cu privire la alegerea unui vin de calitate (in cazul in care vreti sa impresionati pe cineva cu o bautura buna 😉
Cel mai bine este să consumăm doar vinuri în ambalaj de sticlă sau vinuri pe care noi înşine le-am produs şi ştim că nu au adaosuri.
Este de preferat să nu aibă sulfiţi
Un vin de calitate trebuie să provină din podgorii consacrate şi de la producători cunoscuţi. De asemenea, ar trebui să nu fie ambalat în plastic, ci în sticle cu o capacitate de ¾ litri.
Citind eticheta, putem afla câteva informaţii importante despre calitatea lui. Tăria alcoolică trebuie să fie de peste 11% şi ar fi de preferat să nu conţină sulfiţi, care sunt conservanţi menţionaţi pe etichetă ca E220 până la E228.
Sulfiţii trebuie evitaţi în special de către cei care suferă de astm, bronşită, emfizem pulmonar, boli cardiovasculare şi renale. Vinurile ecologice nu conţin aceşti conservanţi.
Vinul de ţară nu are etichetă, aşa încât nu putem afla ce tărie şi ce adaosuri are.
Prin urmare, nu ar trebui să îl consumăm dacă nu l-am preparat noi sau o persoană apropiată nouă, ca să aflăm exact ce conţine.
Tags: bautura Sfaturi vinuri
Este gresita afirmatia ca un vin bun poate veni numai dintr-o podgorie consacrata si de la producatori cunoscuti,pot sa enumar aici cel putin 10 mici producatori care dau clasa prin calitate,vinurilor produse de ,,marii producatori consacrati”.
Eticheta ( si contraeticheta) ne spune multe lucruri daca stim sa o citim:
Denumirea vinului, podgoria si soiul de strugure
In general, vinul se recomanda prin ceea ce se numeste “denumire de origine” sau, in franceza, “apellation”. Acest termen inseamna regiune viticola definita geografic.
Acest obicei de a da un nume vinului, fara sa aiba vreo legatura cu via propriu-zisa, dar care prin promovare poate sa singularizeze vinul si sa-l faca mai cunoscut, a aparut si la noi: Terra Romana, Caloian, Prince Mircea, Smerenie, La Putere etc. Inainte de revolutie, numele vinului romanesc era similar cu al strugurelui. Podgoria Jidvei pastreaza in continuare acest tip de eticheta. Denumirea vinului prin soiul de strugure e o metoda facila si oarecum empirica, dar mai la indemana consumatorului obisnuit. Soiurile de strugure au caracteristici diferite, care pot fi observate cu usurinta prin comparatie. De exemplu, shiraz-ul da un vin greu si corpolent, cabernet sauvignon-ul e cel mai taninos vin in timp ce pinot noir-ul e cel mai putin taninos din gama, etc.
Continutul in alcool.
Dupa continutul in alcool vinul se imparte in vin de masa (intre 8,5 si 9,5 %) si vin de calitate superioara (peste 10%). Aceste date sunt insa, orientative. De exemplu, am intalnit frecvent rieslinguri germane cu tarie de 8,5- 9,5 %, care s-au dovedit a fi bine echilibrate si nu pareau sa sufere calitativ din aceasta cauza. In ceea ce priveste vinul romanesc, insa, incercati sa alegeti un vin cu o concentratie alcoolica de cel putin 11% in cazul vinului alb si de 12% in cazul vinului rosu. Tendinta actuala in lumea vinului, datorata conditiilor climatice din noile zone, dar mai ales a modei impuse de americani pe piata vinului, este de a creste concentratia alcoolica spre 14-15%. Trebuie sa marturisesc ca nu sunt un mare adept al vinurilor de 15%, care ard, alcoolul in exces le face prea directe si fara mister…
Anul recoltei
Atunci cand apare pe eticheta inseamna ca, in mod obligatoriu, tot vinul provine din struguri culesi in acel an. Anul recoltei, numit “millésime” in franceza, este un detaliu foarte important in cazul vinurilor de colectie si, in general, atunci cand vi se cer multi bani pentru un vin. In Franta, exista tabele cu ani de productie (exceptionali, foarte buni, buni sau comuni) pentru fiecare regiune in parte, si chiar podgorie, iar pretul vinului se stabileste in functie si de acest criteriu. Le puteti gasi cu usurinta pe internet. Din cate stiu eu, pentru Romania nu exista… Ca regula generala, avand in vedere conditiile proaste de depozitare din supermarket, nu incercati sa cumparati vinuri mai vechi de 4 ani decat din magazine specializate si verificate. Iar daca vi se intampla sa intrati vara intr-un supermarket/hipermarket sau magazin de vinuri si sa constatati ca inauntru sunt 30 de grade, renuntati sa mai cumparati vin din acel loc
Daca ati avut rabdare sa cititi tot meritati un pahar cu vin bin…