Singurătatea este o stare complexă, iar fiecare persoană o trăieşte cu o intensitate particulară. Cu totii avem perioade cand doar ne simtim singuri, sau chiar suntem singuri din diferite motive. Cu parere de rau, ne poate afecta destul de mult, devenind chiar un mare dusman al nostru.

 

Sunt momente când avem nevoie să fim singuri, pentru a ne ­pune gândurile în ordine sau pentru a ne regăsi pe noi înşine. În aceste situaţii, solitudinea funcţionează asemenea unei şcoli în care învăţăm să devenim mai responsabili şi să luăm singuri cea mai potrivită decizie pentru propria persoană.

Când singurătatea devine greu de suportat poate fi o consecinţă a faptului că depindem prea mult de ceilalţi şi nu ştim ce să facem cu noi înşine atunci când ne trezim deodată pe cont propriu, de exemplu.

Dimpotrivă, unii dintre noi aleg singurătatea ca pe un stil de viaţă, ca pe o opţiune necesară ­după o relaţie dezamăgitoare, de pildă.
Alteori, singurătatea se furişează în viaţa noastră din pricina despărţirii de o rudă, de partenerul de viaţă sau de un prieten. Ne putem simţi izolaţi sufleteşte şi atunci când suntem respinşi ori excluşi de persoanele din jurul nostru sau când chiar suntem singuri în cadrul cuplului.

Nu-ţi neglija trăirile

Cu cât îţi neglijezi mai mult sentimentele de izolare sufletească, cu atât le vei trăi mai intens, iar singurătatea tinde să devină cronică. Încrederea în forţele proprii şi respectul de sine sunt esenţia­le atunci când vrei să depăşeşti astfel de stări. Plângându-ţi de milă nu vei face decât să îţi accentuezi trăirile. Începe prin a deveni cel mai bun prieten al tău şi încurajează-te aşa cum ai face-o cu o persoană dragă ţie.

Singuratatea sora cu depresia

Optarea pentru singurătatea pe termen lung şi depresia pot fi deseori confundate. De cele mai multe ori, izolarea favorizează şi întreţine depresia. Cele două stări sunt însoţite de manifestări asemănătoare, precum lipsa încrederii în forţele proprii, senzaţia de gol sufletesc, izolarea de celelalte persoane şi apatia. Dacă trăirile negative continuă să te acapareze în ciuda oricărei încercări de a scăpa de ele, este absolut necesar să ceri ajutor de specialitate. Terapeutul te va ajuta să găseşti în propria persoană resursele necesare pentru a depăşi stările prin care treci.

Cum poti scapa de singuratate?

Modalitati de a depasi singuratatea

-Împrieteneşte-te mai mult cu amicii sau cu colegii de serviciu cu care te înţelegi bine şi cu ­care ai pasiuni comune.

-Ia-ţi un animal de companie. Pe lângă faptul că oferă iubire necondiţionat, acesta este un prieten fidel. În plus, plimbatul câinelui este o ocazie excelentă de a lega prietenii.

-Înconjoară-te de persoane optimiste; cele negativiste îţi pot accentua stările proaste.

-Implică-te în activităţi de voluntariat.

-Cultivă-ţi pasiunile, mai ales dacă acestea implică interacţiunea cu alte persoane.

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont