Am trecut deja la stadiul de recrutare online. Angajatorii isi posteaza oferta iar candidatii isi trimit online CV-ul si chiar dau informatii prin intermediul calculatorului si a internetului. Atentie insa la lucruri pe care sa le faci sau sa nu le faci! Iata sfaturile noastre pentru a primi postul vanat chiar si prin intermediul calculatorului.
De data aceasta importanta nu mai este strangerea de mana ci cuvintele scrise pe calculator. Nu uita ca prima impresie conteaza!
Cand interviul se face online iar recrutarea depinde doar de un email trebuie sa fii atenta la detalii. Nu conteaza imbracamintea dar conteaza profesionalismul si politetea care se vor vedea cu usurinta in emailul tau.
Incepe emailul cu o fraza de genul „(Numele tau) cu experienta in (experienta) caut un post (postul) pentru care dumneavoastra ati pus anunt ca fiind liber.
Nu folosi majuscule! Ca si in mesajele de tip sms sau in scrisori, majusculele sunt enervante si obositoare. De parca expeditorul ar striga dupa ajutor.
Nu folosi desene, smilies sau fundal colorat. E ca si cum ai trimite un CV pe o hartie roz, ceea ce nu este tocmai placut. Nu uita ca sansa ta depinde de acel email asa ca atentie la redactare nu iti distruge sansele de angajare!
Uita de regulile Messengerului! Greseala multor candidati este de a privi emailul de recrutare a slujbei ca pe chat. Nu uita ca acest email nu este destinat prietenilor sau apropiatilor, acest email este destinat sa iti castige slujba visata! Renunta la prescurtari si la faze incomplete, pastreaza gramatica limbii si sintagma frazei. Un email este scrisoarea ta de recomandare asa ca nu vrei sa fi luata in seama ca un pusti care chiuleste de la liceu.
Nu incerca sa fi draguta si sa te folosesti de poze cu ursuleti de plus, nu ii trimiti email colegei de banca din liceu. Tu ai contact acum cu posibilul viitor loc de munca asa ca fara fonduri colorate si desene sau litere rotunjite si ondulate. Fondul sa ramana alb iar literele folosite sa fie negre de tip Times New Roman.
Daca adresa ta de email este una gen „jonhy_sexy69@..” sau altceva care denota comportamentul tau vesel, modernist si amical, atunci fa-ti o adresa noua. O adresa care sa denote profesionalism si seriozitate, alege una simpla cu numele si prenumele tau. Daca lasi numarul de mobil ca numar de contact verifica-ti casuta vocala sa nu fie un mesaj prea vesel, sau sa ai muzica pentru ca nu vei parea prea serioasa pentru a lucra intr-un post intr-o companie serioasa.
Incearca sa iti reduci emailul la importanta anuntului postat si la slujba respectiva, restul calitatilor tale pastreaza-le pentru scrisoare de recomandare pe care o poti atasa daca doresti, dar nu bate campii in email si nici nu il transforma intr-o scrisoare electronica fara sfarsit. Fii concisa si nu face din email o scrisoare in care iti expui activitatile nonprofesionale de la celelalte locuri de munca. Fiecare angajator nu ofera mai mult de 2 minute unui email asa ca ai grija ca in cel doua minute in care il parcurge sa retina activitatile tale profesionale si nu intamplarile tale comice de la dostul loc de munca.
Daca o sa atasezi si o scrisoare de recomandare (sau de intentie) ai grija sa specifici acest lucru in emailul tau. Poti formula o fraza simpla care sa faca referire la aceasta scrisoare. „Imi doresc foarte tare sa lucrez in compania dumneavoastra, de aceea va rog sa luati in considerare si scrisoarea de recomandare atasata acestui email”, sau „Pentru o mai buna cunoastere a activitatii mele profesionale va rog sa cititi si scrisoarea de recomandare atasata”.
Faptul ca spui ca iti doresti sa lucrezi in compania respectiva si ai atasat o scrisoare in care expui motivele pentru care iti doresti sa lucrezi acolo sau pentru care iti doresti acea slujba, trezeste interesul angajatorului de a citi scrisoarea. Atentie insa si la scrisoarea de recomandare, vorbeste despre tine dar sa nu intreci masura!