Teoria 80/20

Inca din 1895 economistul italian Vilfredo Pareto a conceput regula 80/20 conform careia intr-o societate doar 20% din oameni sunt influenti si au bani iar restul sunt la polul opus.

Mai tarziu teoria s-a extins si s-a aplicat si in management. Astfel s-a ajuns la ideea ca doar 20% din activitatile desfasurate zilnic intr-o firma sunt importante si de ele depinde productivitatea ei in timp ce restul de 80% sunt activitati neglijabile.


Doar 20% merita

Se pare ca majoritatea oamenilor functioneaza dupa aceleasi principii. In80% din cele 8 ore de munca ne ocupam timpul cu activitati marunte, usoare care nu necesita prea mult timp sau stres ferindu-ne de restul de 20%.

In acest mic procent sunt incluse toate acele activitati care necesita implicare totala, care sunt complexe, care te provoaca sa dai cat mai mult din tine si care sunt de fapt cele mai importante pentru rezultatele finale si financiare ale companiei.


80/20 la job

Inainte de a te apuca de ceva nou trebuie sa te gandesti daca face parte din categoria de 80% sau de 20%. Stabileste astfel importanta taskurilor zilnice si care dintre acestea au prioritate. Invata sa nu mai fugi de responsabilitati si sa iei fraiele in mana.


80/20 pentru sefi

Probabil ai observat si tu in propria firma ca o functie mai inalta inseamna de multe ori – mai mult timp de stat degeaba- si asta pentru ca ei nu mai sunt nevoiti sa faca toate maruntisurile (care iti macina si timpul si nervii) ci doar sa conceapa planurile de bataie care se presupune ca ar trebui sa propulseze firma mult mai sus.

Spun „se presupune” pentru ca depinde de caracterul fiecarui sef daca reuseste sa faca acest lucru sau doar sa se complaca in situatia „statului degeaba”.


80/20 in viata de zi cu zi

Poti sa aplici aceasta regula 80/20 in orice alt domeniu. Daca spre exemplu ti se pare ca duci o viata monotona nu-ti cumpara un televizor nou crezand ca lucrurile se vor schimba ci ia atitudine chiar daca asta presupune sa faci lucruri pe care din comoditate, frica sau pur si simplu lipsa de curaj ai evita

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont