Este oficial! A venit toamna in 2019! Se pare ca amenintarea gripei pandeste la orice stranut, in orice loc aglomerat. Chiar daca am vrea sa uitam, afise si reclame in stanga si in dreapta au grija sa ne aminteasca de acest flagel al sezonului rece. Si atunci, cum ne putem proteja eficient?

Daca nu stiai, epidemiile anuale de gripa sunt responsabile de pana la 5 milioane de cazuri de imbolnavire severa si intre 250.000 si 500.000 de cazuri anuale de deces pe toata suprafata globului. Dupa cum vezi, nu e de gluma! Asa ca ar fi bine sa afli ce si cum trebuie sa faci ca sa nu se “lipeasca” gripa de tine.

Sa ne cunoastem inamicul!

Gripa este cauzata de un virus care ataca, in primul rand, nasul, gatul si bronhiile si, uneori, chiar si plamanii. De obicei, infectia dureaza o saptamana si se manifesta prin:

  • -aparitia brusca a febrei;
  • -dureri de cap;
  • -indispozitii severe;
  • -tuse;
  • -dureri in gat.

In prezent circula 3 categorii de gripa care afecteaza corpul uman: A, B si C. Virusurile de tip A cauzeaza cele mai multe epidemii larg raspandite; virusurile de tip B cauzeaza, in general, epidemii regionale iar tipul C are o implicatie minora la om.

Structura genetica a virusurilor de gripa permite frecvente schimbari in caracteristicile lor antigenice, cunoscute drept modificari genetice, care fac necesara reformularea anuala a vaccinurilor anti-gripale.

Cum se transmite gripa?
Virusul gripei se transmite usor de la o persoana la alta prin particule expectorate de persoana infectata prin tuse sau stranut. Acestea intra in corp prin nas sau gat. Intr-un interval de 1-4 zile apar primele simptome. Boala se raspandeste extrem de rapid in randul populatiei, mai ales in locuri aglomerate. Vremea rece si uscata favorizeaza supravietuirea virusului mai indelungata in afara organismului; de aceea sezonul epidemiilor este iarna.

Cum sa te feresti de gripa
• Evita contactul direct cu persoane bolnave de gripa. Daca te-ai imbolnavit, pastreaza distanta fata de alte persoane pentru a nu propaga virusul.
• Daca te-ai imbolnavit de-a binelea, stai acasa! Nemaimergand la serviciu, la scoala sau in alte locuri publice, protejezi multe alte persoane de imbolnavire.
• Daca stranuti sau tusesti, acopera-ti gura si nasul cu o batista sau un servetel. Sau iti da ghes generozitatea sa dai virusul la toata lumea?!
• Evita spatiile inchise si aglomerate, unde sansele de a intalni persoane infectate sau de a imprastia virusul sunt maxime.
• Spala-te des pe maini! Asta tine departe virusurile si bacteriile.
• Evita sa iti atingi ochii, nasul si gura! Virusurile se respandesc cel mai des cand o persoana atinge ceva care este contaminat si apoi duce mana la ochi, nas sau gura.


Masuri profilactice si de tratament naturiste

Se recomanda spalaturi si dusuri reci, dusul cu jet, bai de aer. Se vor evita tutunul si situatiile stresante.
In cazul cand bolnavul este febril, repausul la pat este obligatoriu.
Nu se forteaza alimentatia: in primele zile trebuie consumate mere rase si o cantitate de 500-600 ml suc de varza.
Inhalatiile cu infuzie de musetel sau cimbrisor sunt eficiente.
Se va favoriza transpiratia prin bauturi calde, printr-o baie generala calda cu ulei de eucalipt sau namol mineral.
Se fac bai progresive la picioare.
Argila are un efect foarte bun. Se va lua 1 lingurita de argila in 50-100 ml de apa, de 2-3 ori pe zi. Se pot pune cataplasme cu argila pe piept, frunte si pe ceafa.
Transpiratia produsa de febra, care poate provoca deshidratarea organismului, trebuie prevenita printr-un consum mare de lichide, sucuri de Iamai si portocale, de coacaze si de afine care, prin continutul crescut de vitamina C, au un efect benefic.
Se beau ceaiuri de eucalipt, soc, tei, podbal, coada soricelului, radacina de papadie (decoct), plamanarica, maces, dar de preferinta acestea trebuie indulcite cu zaharina.
Sunt indicate inhalatiile cu ulei esential de dafin si cimbrisor, sau masajele cu ulei esential de eucalipt.

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont