Unul din avantajele prepararii termice corecte a alimentelor este uciderea majoritatii germenilor care le-ar putea contamina.Alimentele gatite insuficient pot fi riscante.Pentru a fi siguri,va recomandam sa folositi un termometru alimentar.
- Supele,sosurile si alte alimente lichide trebuie reincalzite pana la fierbere.Mancarurile vor fi reincalzite pana la cel putin 75 C.
- Daca folositi cuptorul cu microunde,acoperiti vasul in care gatiti si aveti grija ca tamburul sa nu se roteasca,sau amestecati periodic mancarea pentru ca incalzirea sa se faca uniform.
- Daca folositi oua,gasiti-le pana ce atat galbenusul cat si albusul devin tari.
- Nu consumati oua crude sau partial gatite(atentie la ouale „ochi”!),nici alimente care contin oua crude(maioneza).
- Nu consumati lapte crud,nepasteurizat,iaurt sau branza obtinute din lapte crud.
Atentie la produsele de tip „fast food”(de exemplu hamburgeri),care pot fi uneori insuficient preparate termic - Daca folositi peste acesta trebuie gatit pana ce devine opac si se rupe usor cu furculita.
- Cand serviti masa in alta parte,asigurati-va ca va este oferita fierbinte,atunci cand este vorba de alimente care se servesc calde.
Folosirea frigiderului a redus riscul contaminarii alimentelor.
Iata cateva recomandari importante:
- Cumparati la urma alimentele care se strica repede si duceti-le imediat acasa
- Alimentele trebuie puse in frigider la cel mult doua ore dupa cumparare si gatire,sau la o oradaca temperatura este peste 32 C.
- Nu tineti hrana la frigider mai mult de trei-patru zile.
- Congelati alimentele perisabile pe care nu intentionati sa le consumati in urmatuarele trei-patru zile.
- Dezghetati alimentele congelate in frigider,cuptor cu microunde sau in apa rece schimbata la fiercare 30 de minute(aceasta asigura mentinerea rece a stratului superficial).Gatiti alimentele imediat dupa dezghetare.Evitati dezghetarea la temperatura camerei.
- Nu inghesuiti prea multe alimente in frigider-aerul trebuie sa circule in interior
Cititi etichetele
Obisnuiti-va sa cititi si sa respectati instructiunile de pe etichetele alimentelor cumparate(de exemplu „se va pastra la frigider”)
Cum sa servesti corect si sanatos masa?
Servirea hranei
- Serviti alimentele asa cum se indica in reteta de preparare.
- Nu tineti mancarea la temperatura camerei mai mult de doua ore(sau o ora-daca temperatura este peste 32 C).Introduceti imediat in frigider ceea ce a ramas neconsumat.Bacteriile patogene cresc rapid in „zona termica primejdioasa” cuprinsa intre 4 si 60 C.
Daca aveti indoieli,mai bine aruncati
Daca avti indoieli in ce priveste conditiile de preparare,servire sau depozitare a hranei,este mai bine sa nu o consumati.Chiar daca o reincalziti,s-ar putea sa nu eliminati riscul de imbolnavire,intrucat exista toxine bacteriene termozistente ce se pot forma in alimente lasate prea mult timp la temperatura camerei.
Tags: alimentatie dieta doctor igiena interesant mancare Retete sanatate Sfaturi