Gripa

Brrr! A ventin iarna,  cu ploi, zapada si haine groase cu gripa si raceala O dieta bogata in fructe si legume proaspete, o igiena corecta si cat mai multe lichide calde sunt doar cateva dintre metodele de evitare a imbolnavirii.

Sa stii despre gripa!

Gripa este o afectiune respiratorie cauzata de virusurile gripale. Simptomele gripei apar de obicei in primele patru zile dupa ce virusul a intrat in organism. Gripa este contagioasa si se transmite de la persoana la persoana inca din primele zile de instalare a virusului. De obicei se transmite prin stranut sau tuse.
Simptomele gripei includ febra mare, dureri de cap si de gat, tuse, dureri musculare si letargie. Gripa poate cauza si alte complicatii medicale in cazul copiilor si al batranilor.
Cam mereu apare o noua forma de gripa, deci, vaccinurile speciale trebuie actualizate din timp. Sezonul gripei dureaza din septembrie – octombrie pana in mai.

Cum sa avem grija sa nu luam gripa!

1 Vaccineaza-te. La sfarsitul lunii octombrie, incepe campania de vaccinare gratuita impotriva gripei. Campania vizeaza reducerea imbolnavirilor prin gripa de sezon. Vor fi imunizate cu prioritate persoanele cu risc ridicat de imbolnavire. Astfel, vor fi vaccinate persoanele cu varsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice, in special boli respiratorii si cardiovasculare, boli metabolice, copii si batrani institutionalizati si personalul medical. Campania de vaccinare gratuita se va derula prin cabinetele medicilor de familie.
2 Spala-te pe maini. Gripa este o afectiune care se transmite prin contact direct. O persoana care stranuta, duce mana instant la nas, apoi atinge telefonul, tastatura de la calculator sau alte obiecte cu care intra in contact direct. Germenii de gripa traiesc ore intregi, uneori chiar si saptamani. Acestia pot fi luati foarte usor de o alta persoana care atinge obiectul contaminat. ASadar, spalatul mainilor trebuie sa fie efectuat cat mai des. De asemenea, este indicat sa ai mereu la tine o solutie dezinfectanta cu alcool. Astfel, atunci cand nu ai acces la o chiuveta poti aplica pe maini gelul dezinfectant.
3 Foloseste servetele atunci cand stranuti sau tusesti. Germenii si virusii de gripa rezista pe mainile tale mult timp. Daca esti racit, poti astfel transmite si celorlalti gripa. Daca simti ca vrei sa stranuti sau sa tusesti, foloseste servestele de unica folosinta pe care le arunci imediat.
4 Nu te atinge cu mana pe fata. Virusul de gripa patrunde in organism prin ochi, nas sau gura. Copiii sunt cei care isi ating fata cel mai des. Astfel fac mai usoara transmiterea virusului. Parintii sunt urmatorii pe lista celor infectati.
5 Bea multe lichide. Apa ajuta la hitradatarea si curatirea organismului. Apa ajuta si la eliminarea substantelor daunatoare si a virusurilor. Un adult sanatos are nevoie de 8 pahare de apa pe zi. Iti vei da seama ca ai baut suficiente lichide, daca culoarea urinei este foarte clara. Daca are o culoare pronuntata de galben, atunci este momentul sa te hidratezi.
6 Fa sauna. Atunci cand stai pentru cateva minute intr-un mediu foarte cald si umed, de peste 80 de grade, temperaturile ridicate vor ucide aproape toti microbii din organism.
7 Fa miscare. Exercitiile de aerobic maresc viteza de pompare a sangelui catre inima. Acest lucru duce la un transfer de oxigen mai mare catre plamani. Astfel, exercitiile de aerobic ajuta organismul sa produca mai multe celule care sa omoare virusii.
8 Mananca mai multe legume si fructe proaspete. Primul pas pentru un sistem imunitar puternic este consumul de legume si fructe proaspete. Vitamine precum A, B6, C sau E si minerale precum zincul, fierul, cuprul sau seleniul sunt esentiale pentru un organism sanatos si puternic. Asigura-te ca dieta ta contine fructe si legume colorate. Astfel vei aea parte de toti nutrientii necesari. Adauga in regimul tau si suplimente de vitamine si minerale. De asemenea, in anotimpul rece consuma mai multa vitamina C.
9 Mananca iaurt. Studii recente au aratat ca o ceasca de iaurt pe zi reduce cu 25% riscul de infectare cu gripa. Bacteriile benefice din iaurt stimuleaza sistemul imunitar. Acesta produce mai multe substante care lupta impotriva microbilor.
10 Condimenteaza mancarurile cu usturoi. O multime de alimente au proprietati terapeutice asupra organismului uman si nu ar trebui sa lipseasa din dieta cotidiana. Usturoiul face parte dintre aceste alimente. Are proprietati antibacteriale, antivirale, antifungice si previne infectia cu gripa. Pentru un organism sanatos este recomandat consumul a doi catei de usturoi zilnic. Pentru a evita mirosul neplacut, cateii de ustutoi se pot bea cu apa sau ceai.
11 Dormi suficient. Un somn odihnitor este cheia unui organism sanatos. Atunci cand nu esti odihnit, organismul nu mai are puterea sa lupte impotriva microbilor. Este astfel indicat sa dormi intre 8 si 10 ore pe noapte.
12 Trateaza-te naturist. In sezonul rece, nu lasa gripa sa iti afecteze sanatatea. Introdu treptat in regimul tau de viata si produse naturiste, care sa iti imunizeze organismul. Macesele lupta cu virozele si infectiile respiratorii si au efect antioxidant. Catina tonifiaza sistemul imunitar si te fereste de gripa si raceala. Sucul de lamaie cu putina miere este un tonic general si tine la distanta microbii. De asemenea, pentru a preveni gripa, poti lua si suplimente de echinaceea. Aceasa planta are o actiune imunostimulatoare si te fereste de raceala si gripa.

Ce sa mai zic.. urmati sfaturile noastre si stati departe de gripa daca vreti sa aveti o iarna super! Enjoy!

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont