Cursuri contabilitate REGISTRUL CARTEA MARE (SAH – Cod 14-1-3/a)

REGISTRUL CARTEA MARE (SAH – Cod 14-1-3/a)

Format A4, tiparit pe ambele fete, in foi volante.

1.Serveste:

-la tinerea contabilitatii sintetice a operatiilor economice si financiare in unitatile care utilizeaza forma de inregistrare contabila “maestru-sah”.

-la intocmirea balantei de verificare a conturilor sintetice.

Se completeaza pe baza documentelor justificative, documentelor cumulative centralizatoare si notelor de contabilitate.

In cazul in care la unele conturi corespondente intervin mai multe conturi decat numarul coloanelor pe care la cuprinde fisa, se deschide o fisa anexa cu acelasi simbol de cont, pe care se va continua inscrierea conturilor corespondente. In fisa anexa nu se trece suma din coloana principala, aceasta figurand in coloana “Suma” a fiecarei fise.

La inceputul anului, la deschiderea fiselor, pe primul rand al coloanei “Suma” se inregistreaza soldul initial, pe baza balantei conturilor sintetice incheiata la finele anuluiprecedent. Soldul inscris in fisa se bareaza si apoi se efectueaza inregistrarea operatiilor lunii ianuarie.

La sfarsitul lunii, se aditioneaza pe verticala sumele pe conturi corespondente si se bareaza. Totalul sumelor din coloanele “Conturi corespondente” , adunate pe orizontala, trebuie sa fie egala cu totalulu sumelor din coloana “Suma” adunat pe verticala.

Cartea mare (sah) poate fi folosita pentru o perioada mai mare ( trimestru, semestru, an), daca numarul operatiilor economice si financiare nu sunt prea numeroase. In acest caz, este necesar sa se stabileasca totalulu sumelor separat pentru fiecare luna.

Acest procedeu de utilizare a registrului Cartea mare (sah) se aplica in cazul folosirii balantei de verificare cu opt coloane, care serveste si la stabilirea rulajelor cumulate de la inceputul anului (inclusiv soldurile initiale).

In cazul cand se considera posibila folosirea balantei cu patru coloane, in Cartea mare (sah), pe langa rulajele lunare, este necesar sa se stabileasca si rulajele cumulate de la inceputul anului (inclusiv soldurile initiale).

 

3. Nu circula, fiind document de inregistrare contabila.

 

4. Se arhiveaza la compartimentul financiar-contabil.

 

Forme de contabilitate (Sisteme de contabilitate)

 

Principalele forme de contabilitate utilizate în activitatea de contabilitate din România sunt:                            – maestru şah;

– pe jurnale;

–  mixtă;

– forma în care se utilizează documente specifice sistemului informatic.

Sistemul de contabilitate reprezintă tehnicile de prelucrare precum şi documente contabile corelate între ele, prin intermediul cărora are loc înregistrarea operaţiunilor în contabilitate.

Cel mai frecvent în unităţile cu un volum redus de activitate se utilizează forma clasică sau generală.

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont