oras bucuresti

Suna ca un truism sa spui ca marile orase sunt epuizante, daca fiecare se gandeste la realitatea lui imediata. De exemplu, eu gandindu-ma la Bucuresti, in conditiile in care celelalte variante raman constante, pot prezice cu exactitate ca voi da coltul spre eternitate la 45 de ani, cel mai probabil din cauza unui infarct pe fondul oboselii acumulate la nesfarsit. Asta daca nu ma calca vreun cocalar cu numar de Parlament pe trecerea de pietoni.

Moartea fast-forward

Revenind, nu e vorba aici despre cand si cum va muri fiecare, ci de efectele – uneori perverse – ale bunastarii de la oras. Daca ai fi invitat/a sa locuiesti la Paris, probabil ca ti s-ar parea extrem de relaxant si idilic – ce naiba poate sa ti se intample in Orasul Iubirii?! Multi artisti celebri, printre care si Picasso, au dat bir cu fugitii din Paris, preferand zone mai linistite si mai greu accesibile. Si, daca e sa ne luam dupa documentarele din ultima vreme de la Discovery, o puzderie de celebritati au venit la Paris sperand sa se relaxeze si au mierlit-o in floarea tineretii. Cel mai notabil exemplu e Jim Morrison, caruia in State i s-ar fi spus sa mearga la terapie, insa la Paris i s-a zis: „fiindca iti place alcoolul asa de mult, mai ia o sticla! Ba chiar si niste heroina!”

Studiile stiintifice realizate de psihologi, neurologi si sociologi in ultimul deceniu arata ca, atunci cand se muta de la tara sau dintr-un oras mai mic, oamenii sufera modificari ingrijoratoare in zona cerebrala. Zone intregi active inainte se inhiba si intra in stare vegetativa, efectele fiind scaderea memoriei si a capacitatii de Si Jim s-a dus sa miroasa florile de la radacina la 27 de ani…auto-control, fie el mental sau motor, precum si scaderea drastica a creativitatii.

Moartea la oras – De unde ni se trage?

Marc Berman, psiholog la Universitatea Michigan, spune: „Mintea e o masinarie care isi are si ea limitele ei, pe care abia acum incepem sa le intelegem, iar viata in marile orase ne produce daune cognitive serioase.” si, explica el, atunci cand creierul se leneveste si moare ince-incet, pe bucatele, sanatatea generala este si ea afectata. In plus, majoritatea cazurilor de Alzheimer se inregistreaza in marile orase, lucru oarecum intuitiv, acum demonstrat si stiintific.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont