Domnul Profesor universitar doctor Wladimir BOSKOFF, Decan al Facultăţii de Matematică şi Informatică – un om de mare valoare, la o facultate deosebita, pentru revista OVIDIANUM:


Stimaţi Studenţi,

Este pentru prima dată când la o festivitate a Facultăţii de Matematică şi Informatică nu vorbesc liber. Mi-am luat acest răgaz pentru a respecta dorinţa tinerilor colaboratori de la revista universităţii, Ovidianum, de a avea discursul meu de la festivitatea noastră de deschidere în formă scrisă pentru
publicare. Cum nu am dorit să-i invit să-l înregistreze l-am scris şi cu voinţa dumneavoastră îl voi citi. Evident că ar trebui să vă urez mai întâi Bine Aţi Venit în Facultatea noastră, o şcoală de excepţie în România de azi, o şcoală câştigătoare a competiţiei Facultatea Anului a Galei Premiilor în Educaţie-2009. Cum arată o astfel de şcoală, deci cum arată o Facultate de Matematică şi Informatică de excepţie? Cea mai bună comparaţie din care dumneavoastră aflaţi
răspunsul ar trebui să fie cea cu romanul Jocul cu Mărgele de Sticlă a lui Herman HESSE.

Acolo, în roman, lumea a renunţat la valorile materiale şi a creat o provincie a Castaliei (ce ar corespunde aici facultăţii noastre), în care singura realitate o constituie spiritul. Fiecare locuitor al acestei lumi privilegiate (ca şi oricare dintre studenţii noştri), e preocupat de cultivarea ştiinţelor şi artelor, de cercetarea creaţiilor spirituale ale lumii. Muzica, matematica, filosofia sau fizica sunt aici mai importante decât aurul, puterea sau plăcerea după care aleargã lumea de dincolo de graniţele Castaliei. Iar cea mai importantă creaţie a acestei utopii a spiritului o reprezintã jocul cu mărgele de sticlă, un joc al minţii care se bazează pe conexiuni, teme şi spiritualitate. Pentru a-l înţelege ar trebui probabil să ne gândim la problemele noastre cele mai complexe. Această lume pură din care este eliminat orice instinct şi căreia îi este străină orice violenţă devine o lume a gândirii şi a meditaţiei purificatoare. Este lumea noastră, a celor
care gândim. Ei i se opune lumea exterioară, lumea în care şi noi trăim, lumea dezamăgirii şi luptei continue, lumea politicului, durerii şi a dorinţelor exclusiv materiale. Pentru o persoană care face parte din lumea castaliană rămâne întrebarea: care dintre cele două lumi este lumea cea adevărată, care dintre ele poate să mulţumească sufletul omului? Asta pentru că noi încă credem în omul de spirit care reflectează la întrebările fundamentale ale vieţii.
Aceasta este lumea pe care încercăm să v-o oferim aici. Lumea spiritului şi a distincţiei, lumea respectului de sine şi a respectului pentru ceilalţi. Lumea adevărurilor naturii exprimate prin puterea modelatoare a matematicii şi transpusă în real prin intermediul informaticii. Aşa dorim să vă educăm, pentru că în accepţiunea noastră studentul reprezintă o elită.
Deasemenea am vrea să credem că visurile voastre pot deveni misiunea noastră educaţională!

Trebuie însă să ştiţi că şi voi aveţi un rol pentru noi, rol care s-ar traduce exact ca versurile unui cunoscute melodii actuale: you lift us up where we belong!

Vă mulţumesc!
Prof. univ. dr. Wladimir BOSKOFF,
Decan al Facultăţii de Matematică şi Informatică

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont