Se spune despre sex ca este cel care are in egala masura potential bun sau rau. Lucrurile nu-s deloc mai putin complicate nici in privinta educatiei sexuale: unii o aproba, altii nu.

In mod surprinzator, acolo unde s-a procedat la educatie sexuala problemele sunt in crestere: sarcini nedorite, boli venerice si alte necazuri. In urma unui studiu amanuntit despre aceste probleme, realizat de echipe mixte formate din specialisti in educatie sexuala si persoane implicate in educatia religioasa a tinerilor, s-a ajuns la concluzia ca acolo unde educatia sexuala se face fara fundamente morale nu are nici un rezultat, dimpotriva. Afectiunea dintre membrii familiei incurajeaza tinerii sa-si aleaga cu grija un partener stabil de viata, sa aiba un comportament echilibrat si ferit de riscuri. Educatia sexuala ar trebui sa inceapa in mod firesc in familie pe la 5-6 ani, nu la scoala si atunci cand ar putea fi prea tarziu. Ar trebui sa i se dea o importanta egala cu a celorlalte lucruri pe care le spunem copiilor nostri.

Desi sunt multe lucruri pe care fetele le afla de la mame, tatii ar trebui sa-si ajute fiicele sa cunoasca mai bine baietii/barbatii din punctul lor de vedere. 

O astfel de discutie dintre tata si fiica, o poate scuti pe tanara fata de multe probleme. Se intampla insa ca tocmai parintii sa provoace necazuri copiilor prin comportamentul lor: o doamna care are un fiu adolescent ar trebui sa fie foarte atenta la hainele si la gesturile sale, pentru ca isi poate seduce fiul neintentionat. Un tata care se transforma dintr-o persoana foarte afectuoasa cu fiica lui, intr-una rece si autoritara numai pentru ca ea a crescut si nu mai e cazul s-o tina pe genunchi si sa-i spuna povesti, face o mare greseala: din cauza afectiunii care ii lipseste brusc ea se va arunca in bratele primului venit numai ca sa recapete ceea ce a pierdut. Afectiunea aratata copiilor nostri nu e ceva ce se poate manifesta doar atunci cand acestia sunt mici. Ei au nevoie de afectiunea parintilor chiar si atunci cand sunt mari si au propriile lor familii.

Varstele critice ale copiilor sunt cele cuprinse intre 12 si 18 ani, pentru ca desi fizic sunt suficient de maturi, nu acelasi lucru se poate spune despre latura comportamentala. O adolescenta care „se trezeste” insarcinata n-o sa stie ce are de facut si intreaga sa viata va fi intoarsa cu susul in jos. Ba chiar risca sa aiba si alte probleme cu implicatii majore pentru viitorul sau, al copilului si al partenerului sau. O greseala asemanatoare o pot face si adultii, atunci cand construiesc o relatie care are la baza sexul: ei nu ajung sa se cunoasca si relatia lor nu are nici un viitor. Multi parinti sunt ingrijorati din cauza fenomenului in continua crestere al homosexualitatii, dar putini constientizeaza faptul ca acest lucru are radacini adanci tocmai in felul in care unii adulti abordeaza relatiile de familie.

Un tata care nu petrece timp suficient in mijlocul familiei, unul distant sau ostil, o mama excesiv de ingaduitoare: acestia sunt parinti care vor risca mereu ca fiul lor sa devina homosexual. Si nu e vina copilului ca este asa. Nu trebuie lovit, certat sau gonit de acasa ca si cum ar fi un pacatos care strica reputatia familiei. Un copil iubit in egala masura de ambii parinti, un copil cu care se vorbeste si caruia i se explica niste lucruri nu va ajunge niciodata sa aiba un comportament deviant si va stii intotdeauna sa-si rezolve problemele atunci cand acestea apar.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont