De Sfintele Sarbatori de Pasti, apare „Floarea Pastelui”, o floare mica, alba care seamana putin cu margareta. Apare cu o saptamana, poate doua inainte de Paste.
Multi copii o culegeau si o duceau in Vinerea Mare la biserica, unde o puneau pe masa speciala, sarutau icoana si treceau pe sub aceasta masa incarcata cu flori, de trei ori. Astfel ei deveneau imuni bolilor si relelor, si isi puneau trei dorinte, cate una la fiecare trecere.
Florile aduse in Vinerea Mare sunt date dupa Denia Prohodului, catre toti credinciosii care au inconjurat biserica de trei ori. Ele sunt puse la icoane, sa aduca bucurie si bunastare si sa apere de rele.
Floarea Pastilor sau Floarea Pastelui este o specie vegetala perena, ierboasa, care apartine genului Anemone, familiei Ranunculaceae, frecvent intalnita in padurile de foioase din intreaga tara.
Planta prezinta un rizom orizontal brun, din care se dezvolta o tulpina de 6-30 cm inaltime, verde, carnoasa, ce poarta cate 3 frunze compuse, divizate. Fiecare frunza este compusa din 3 lamine, care se divizeaza la randul lor. Laminele se unesc bazal dand frunzei un aspect palmat.
Petiolurile celor 3 frunze se insereaza la acelaşi nivel al tulpinii. Florile care apar primavara (in aprilie) sunt solitare, apicale, albe, mari, uneori pe dos rosiatice, cu 5 tepale (uneori 4, 6 sau 7) si cu numeroase stamine. Creste pe soluri afanate, slab acide, in locuri umbroase, prin paduri sau in tufarisuri.
Asocierea Florii Pastelui cu sarbatoarea pascala apartine unei traditii indelungate. Aceasta planta delicata si robusta in acelasi timp, cu flori albe, imaculate a semnificat o reprezentare a puritatii si a perenitatii in ciuda fragilitatii aparente.
Se spune ca florile albe s-au nascut din lacrimile Mantuitorului. In traditia populara, aceste flori se culeg in Vinerea Mare si se duc la biserica.
Floarea Pastilor este o specie bogata in anemonol, o componenta toxica, care in stare pura are proprietati puternic iritante. Din acesta cauza, planta este vezicanta si toxica. Medicina populara utiliza in trecut Floarea Pastilor extern, in paralizii si ca remediu antireumatic si antigutos. Se mai utiliza, empiric, in bronsite.
Tags: floare floare pastelui flori gradina pasti plante