Fie ca este vorba de bani mai multi sau ca se vrea cunoasterea unei alte culturi, s-a observat in ultimul timp tendinta in crestere a studentilor de a dori sa lucreze in strainatate. Curiozitatea sau nevoia sunt principalele motive pentru care acestia isi incearca norocul intr-o alta tara. Cu toate acestea, o decizie ca aceasta trebuie gandita foarte bine, fiind necesar sa se ia in considerare toate implicatiile, de la cele financiare pana la cele personale.
In primul rand, cel mai important lucru care iti este necesar este atentia. Cateodata, un anunt poate suna foarte bine, dar sa ascunda foarte multe capcane. Astfel, informeaza-te in detaliu despre compania care ofera jobul inainte de a accepta sa pleci. Apoi, urmatorul pas este sa te gandesti la modul in care te vei acomoda in tara respectiva. Afla informatii despre nivelul chiriilor, oferta de locuri de munca daca vrei sa iti schimbi jobul sau vrei sa pleci cu familia, posibilitatea de a-ti da copilul la scoala, actele necesare pentru sedere, facilitatile si obligatiile fiscale. Sunt mai bine de 3 milioane de romani plecati in afara si rapoartele indica faptul ca circa 500 de persoane au plecat din tara in fiecare zi din 2018.
De cele mai multe ori, cei care aleg sa plece nu se gandesc la aspectele salariale, daca salariul oferit este unul brut sau net. Daca este brut, trebuie sa te interesezi ce inseamna un salariu net in conditiile diferite de impozitare ale altei tari. Un lucru important, care s-ar putea sa te ajute foarte mult, este faptul daca orele suplimentare vor fi platite. Acest lucru iti poate aduce posibilitatea unui venit substantial, chiar daca salariul de baza este unul mediu. Probabil cel mai important lucru este luarea deciziei de a accepta un contract pe o perioada determinata care te va obliga sa pastrezi jobul pentru un anumit timp altfel existand riscul de a plati despagubiri.
Sunt 36.000 de studenţi români la studii în străinătate. Dintre aceştia, cel mult 500 se vor întoarce în ţară, estimează specialiştii.
Conform unui studiu recent se pare ca cei din estul Romaniei se indreapta indeosebi spre Italia, iar cei din centru si sud prefera Spania. Grecia este o destinatie favorita pentru locuitorii din sudul Romaniei, in timp ce Germania si Ungaria sunt preferate de cetatenii romani din vestul tarii, evident o zona locuita in mod traditional de comunitati de maghiari, sasi si svabi.
Locurile de munca in strainatate pot fi o oportunitate din mai multe puncte de vedere: financiar, salariile la locurile de munca in strainatate fiind in general mai mari decat cele din Romania; ca nivel de trai, unele tari oferind o mai buna protectie sociala;ca diversificare a experientei profesionale, lucru care te avantajeaza in cariera; o recunoastere mai buna a profesionalismului, munca fiindu-ti rasplatita la adevarata valoare, prin bonificatii, plata orelor suplimentare etc. Dezavantajele ar fi acceptarea unui job sub nivelul pregatirii, doar pentru o mai buna salarizare; despartirea de familie, acolo unde nu exista posibilitatea sau nu se doreste emigrarea tuturor membrilor sau dificultatea pe care o poti intampina in ceea ce priveste limba straina sau prejudecatile unor straini cu privire la romani.
Tags: joburi studenti locuri de munca munca studenti strainatate