In clasificarile mai vechi facute asupra etapelor de varsta, dupa 18 ani avea loc trecerea la varsta adulta. Mai recent insa, datorita numarului tot mai mare de persoane care fac studii superioare, aceasta varsta – a trecerii spre anii maturitatii, a responsabilitatilor – a fost mult intarziata.
In clasificarile mai vechi facute asupra etapelor de varsta, dupa 18 ani avea loc trecerea la varsta adulta. Mai recent insa, datorita numarului tot mai mare de persoane care fac studii superioare, aceasta varsta – a trecerii spre anii maturitatii, a responsabilitatilor – a fost mult intarziata.
Mai precis, ea are loc atunci cand se termina facultatea, eventual masterul, cand tanarul absolvent este incadrat in munca, isi intemeiaza o familie, cu alte cuvinte 23, 24, 25 de ani, in functie de cati ani se face facultatea respectiva. Dar nu despre asta e vorba in acest articol, ci despre discutarea unei tendinte observate in ultima vreme la studentimea din Romania.
Nu stiu daca e vorba de vestitul proces de occidentalizare, de o maturizare mai precoce, de dorinta de a avea mai multi bani sau mai multa independenta, ori de presiuni din partea familiei, cert este ca tot mai multi studenti ajung sa lucreze. Fie incep sa lucreze in vacante, fie isi iau un job part-time pe timpul scolii, fie unul la care se lucreaza in schimburi si care le permite o oarecare flexibilitate. E foarte posibil ca aceasta tendinta sa duca pe viitor la revenirea pragului de varsta destinat dobandirii maturitatii.
Cum arata intr-un CV faptul ca ai lucrat in timpul studentiei?
Intr-un fel sau altul, faptul ca ai lucrat in perioada studentiei reprezinta o bila alba pentru tine. Daca ai avut marea sansa de a lucra in domeniul in care studiezi la facultate si vrei sa-ti creionezi o cariera, e biletul tau sigur pentru jobul la care aplici.
Aceste cazuri sunt ideale. Sa fii student, sa gasesti un loc de munca unde sa pui in practica ce faci la scoala, care sa-ti ofere flexibilitatea necesara continuarii studiilor si experienta nu e putin lucru in ochii unui recruiter experimentat. Daca, in acelasi timp, ai motive sa te lauzi ca ai fost printre primii din grupa, atunci eu zic sa mergi sa-ti faci analizele necesare angajarii cat mai repede.
Aceste situatii ideale de care am vorbit sunt insa destul de rare. In momentul in care doresti sa te angajezi undeva, una dintre primele conditii este un minimum de experienta. Experienta pe care, ca student, nu prea ai de unde sa o obtii. De aceea, cel mai des, studentii ocupa posturi unde nu se cere niciun fel de calificare, lucrand in domeniul vanzarilor, in productie, in constructii etc. Totusi, simplul fapt ca ai lucrat, ca ai fost pus in situatia de a te disciplina pentru a veni la timp la lucru (de la lucru nu se poate chiuli ca la scoala), ca ai avut sau nu probleme, ca vrei sa muncesti este mai mult decat nimic.
Cum sa impaci facultatea cu munca?
O data ce te-ai angajat trebuie sa te asiguri ca o sa faci fata! Daca te-ai angajat, nu uita ca nu mai esti la scoala, ci ai intrat in campul muncii. Trei absente inseamna concediere, nu o restanta, concediere care apare pe cartea ta de munca si poate avea repercusiuni la un viitor loc de munca. Deci ai grija!
Pe de alta parte, la interviu trebuie sa fii pregatit sa justifici optiunea ta de a lucra in timpul studiilor, precum si cum ai reusit sa faci fata atator solicitari: scoala, sesiuni si sarcinile de la locul de munca. Daca doresti sa lucrezi in domeniul in care faci facultatea si nu ai lucrat pe un post de specialitate, s-ar putea ca experienta ta de vanzator in timpul facultatii sa sugereze ca nu ai avut timp sa te pregatesti foarte bine. Asta reprezinta cea mai buna ocazie sa te lauzi cu proiectele pe care le-ai avut pe timpul facultatii, practica, diverse initiative.
In ceea ce priveste practica, ar fi mai multe de zis. De obicei, firmele la care ajungi sa faci practica nu au disponibilitatea de a sta sa-ti explice exact ce sarcini ai, motiv pentru care nu-si asuma responsabilitatea de a-ti da ceva serios de facut. Daca stii unde sa cauti, vei descoperi firme la care se face practica astfel incat sa ai ce povesti atat prietenilor tai, cat si unui intervievator curios.
Ce faci daca nu te angajeaza nimeni, mai ales pe criza?
In cazul in care nu esti presat de situatia financiara sau nu doresti independenta financiara, o solutie ar fi sa lucrezi ca voluntar. Voluntarii se bucura, de obicei, de numeroase avantaje – flexibilitatea programului, responsabilitati reduse, posibilitatea de a observa/a se implica in toate etapele procesului de lucru, sansa de a cunoaste oameni/si de a se face cunoscuti, dar mai ales posibilitatea de a completa campul „experienta” din CV cu ceva relevant. Dezavantajul cand lucrezi ca voluntar este reducerea sanselor de a primi o remuneratie financiara propriu-zisa. Exista posibilitatea unor recompense diverse: calatorii, premii, beneficii, dar nu salariu.
Dar daca nu vreau sa lucrez
Daca niciuna dintre variantele de mai sus nu se muleaza pe perspectivele tale de viitor, atunci cel mai bine ar fi sa profiti de toate provocarile si surprizele oferite de viata de student si sa te bucuri linistit de o adolescenta prelungita. Faptul ca nu ai lucrat in studentie nu este in mod necesar un handicap in momentul in care ai pornit in cautarea unui loc de munca.
Tags: facultate Jobs munca