Ce sunt fondurile europene ? Ce inseamna “nerambursabil” ? Pentru ce activitati sunt alocate aceste fonduri ? Cum pot accesa si eu un astfel de fond ? Cine ma poate ajuta in acest sens ?Acestea sunt cateva din intrebarile pe care, multi dintre dumneavoastra si le-au pus cand au auzit despre fondurile europene, fondurile structurale, Sapard sau Phare. Aflati: daca puteti accesa vreun fond nerambursabil, care sunt conditiile, de ce capacitati financiare trebuie sa dispuneti, aflati detalii tehnice referitoare la investitie, etc.

Fondurile europene nerambursabile sunt cunoscute si sub numele de „fonduri structurale” datorita modului in care sunt impartite. Inainte de adererea Romaniei la Uniunea Europeana s-a analizat decalajul economic intre tara noastra si restul tarilor din Uniune pe diverse sectoare de activitate (privire geografica de ansamblu, analiza situatiei demografice si a situatiei macroeconomice, inclusiv perspectivele macroeconomice 2007-2013).

In aceasta perioada de criza, cand multe societati se inchid, cele care raman pe piata si reusesc sa se retehnologizeze, sa devina moderne si foarte eficiente prin investitii noi, vor fi cele care vor castiga piata ramasa libera si se vor extinde foarte mult si in afara granitelor tarii.

Accesand aceste fonduri nerambursabile ajungeti sa detineti o investitie noua pe care ati platit intre 30% si 50% din valoare, uneori finantarea fiind chiar totala (100%).

Ce sunt fondurile europene ?

Fondurile europene, sunt acele instrumente financiare create de Uniunea Europena, pentru Romania (si nu numai, Romania nu este singurul stat european care beneficiaza de aceste instrumente), segmentul privat si/sau public, cu scopul de a dezvolta anumite domenii si a sprijini tarile membre la atingerea anumitor standarde de dezvoltare, atat economica, dar si sociala sau culturala.

Ce inseamna fond nerambursabil ?

Fondurile nerambursabile sunt acele ajutoare financiare care se acorda fara a mai fi restituite. Nu sunt credite, nu se percep dobanzi pentru acordarea lor, nu trebuie sa restituiti nici macar 1 euro.

Pentru ce sunt alocate aceste fonduri ?

Fondurile nerambursabile au ca tinta foarte multe activitati si investitii.
– de la investitii in infrastructura (drumuri, canalizari, aductiuni de apa, gaze, electricitate), pana la
– ferme zootehnice (vaci, porci, oi, capre, berbecuti, taurasi, gaini ouatoare, pui pentru carne, iepuri, struti)
– stupi de albine, ferme de melci, mestesugarit, prelucrarea lemnului
– abatoare
– centre de prelucrare (carne, lapte – iaurt, branza, cascaval, smantana)
– turism (pensiuni, cabane, hoteluri)
– sere (de flori, de legume), plantatii de pomi fructiferi
– achizitii de utilaje agricole
– plantatii de pomi fructiferi
– modernizare plantatii de vita de vie
– laboratoare de prelucrare si imbuteliere miere
– centre de colectare si producere plante medicinale
– centre de colectare si ambalare fructe si legume
– pastravarii
– azile de batrani, scoli, gradinite, spitale, medicamente, laboratoare
– IMM-uri (industrie, transporturi, prelucrare, servicii, etc)

Cum pot sa accesez si eu un astfel de fond ?

A) In primul rand trebuie sa existe o idee, sa incepeti prin a va face o analiza proprie :

– ce v-ar placea cel mai mult sa faceti ?

Ex : Ceva la care visati demult sa puneti pe picioare.

– in ce domeniu credeti ca v-ati descurca cel mai bine ?

Ex : Din experienta d-voastra profesionala, educationala.

– in ce activitate va avantajeaza cel mai mult cunostiintele si resursele proprii (financiare, sociale, constructii, echipamente, masini, utilaje, terenuri, etc)

Ex : Detineti un tractor si doriti sa mai achizitionati inca unul performant cu intreaga gama de utilaje pentru a va lucra pamantul.

Aveti in proprietate sau arenda, o suprafata foarte mare de pamant, iar utilajele cu care o lucrati sunt invechite, consuma combustibil foarte mult sau necesita reparatii foarte costisitoare si doriti sa achizitionati alte utilaje.

De mic copil ati crescut vaci. Doriti sa va faceti o ferma cu un numar mai mare de capete, moderna, la standarele europene si cu toate avizele oprobate, fara a mai avea probleme cu desfacerea sau calitatea laptelui.

Ati absolvit o facultate cu profilul turism. Ati dori sa va puneti in practica cunostiintele si sa va ridicati o pensiune in locurile natale.

Detineti o ferma de porci, dar intampinati probleme cu abatorizarea. Va doriti propriul abator.

Lucrati o cultura de vita de vie de foarte mult timp sau tocmai ce ati achizitionat o astfel de ferma viticola, dar este imbatranita si doriti sa o intineriti cu soiuri de vita nobila, mai productiva.

Aveti un numar de stupi si sunteti bun cunoscator in cresterea acestora. Doriti sa achizitionati un numar mai mare de familii, de stupi, un inventar apicol sau poate chiar sa va creati un laborator de prelucrare si imbuteliere miere.

Detineti o suma de bani pe care doriti sa-i investiti intr-o mica afacere si nu sa-i depozitati la banca.

Ati absolvit o facultate si doriti sa va deschideti propria afacere.

Ati iesit la pensie si doriti sa realizati ceva in timpul liber.

B) Eligibilitate beneficiar (o analiza asupra disponibilitatii de a accesa un astfel de fond)

Explicatie : Eligibilitate beneficiar = indeplinirea tuturor conditiilor pentru a putea accesa un fond nerambursabil. Pentru a fi eligibil.

Acest lucru presupune o analiza a mai multor factori, luarea mai multor decizii si stabilirea unui traseu de urmat in continuare.

 

Un exemplu de proiect:

 

Atentie: Cei care solicita fonduri europene nerambursabile trebuie sa isi faca atent calculele de la bun inceput pentru ca altfel risca sa piarda bani.

Doi zootehnisti din judetul Mures au invatat aceasta lectie pe propria piele. Pentru ca au gresit socotelile, au obtinut mai putini bani europeni decat ar fi avut dreptul.

Ferma de porci din comuna Band este una dintre cele mai moderne din judetul Mures. Aici animalele sunt hranite dupa o tehnologie germana, cu hrana lichida preparata si distribuita de utilaje computerizate.

Bucataria computerizata a fermei de porci valoreaza peste 100.000 de euro.

Modernizarea fermei a inceput in urma cu doi ani, dupa ce patronii au obtinut o finantare europeana de 50 la suta din valoarea de 860 de mii de euro prevazuta in proiect. Abia cand s-au apucat de lucru au descoperit ca au gresit si costa mai mult.

Singura salvare a fost obtinerea unui credit bancar de peste un milion de euro, cu perioada de gratie. Banii europeni au venit in trei transe, pe masura finalizarii lucrarilor.

Totul a fost modernizat din temelii, iar animalele au cele mai bune conditii. Cei doi fermieri cresc acum 6.000 de porci si se gandesc deja la o extindere.

 


 
Da ne like pe Facebook




Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit. Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2019 - Toate drepturile rezervate.

sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont