Hreanul – o planta insuficient cunoscuta – are efecte benefice asupra organismului. In randurile care urmeaza, va recomand cateva retete de sanatate la care puteti apela cu incredere.
Se pare că hreanul îmbuteliat a fost comercializat pentru prima dată în 1830 și cultura lui s-a extins din Europa Centrala spre Peninsula Scandinavă și spre Anglia. Până în secolul al XVII-lea, făcea parte din tagma buruienilor. Crește și spontan, pe pajiști umede, cu pământ argilos. Era un leac prețuit de greci și romani, dar răspândit și printre daci. Frunzele crude, legate pe frunte, alungau durerile și limpezeau mintea, din rădăcina dată pe răzătoare se coceau turte cu care se vindecau gâlcile, iar ceaiul de flori alunga cele mai grele răceli. Forța lui vindecătoare este remarcabilă.
Tratamente cosmetice sau recomandări medicale
Hreanul este un foarte vechi remediu popular. Printre afecțiunile care își găsesc alinare cu ajutorul hreanului se numără bronșitele, sinuzitele, paradontoza, reumatismul, anemia, gripa și răcelile. Din hrean se obțin mai multe preparate cum ar fi tinctura, oțetul de hrean, făina de hrean sau cataplasmele cu hrean.
Tinctura de hrean – Se da pe razatoarea mica o radacina de hrean, se pune intr-un vas si se acopera cu alcool alb. Se lasa la macerat cateva zile, apoi se strecoara, presand amestecul printr-un tifon. Recomandari: vindeca plagile (ranile) necrotice. Aplicarea tincturii este dureroasa putin, dar foarte eficienta.
Cataplasme cu hrean – Se curata 1-2 radacini de hrean, se spala, apoi se dau pe razatoarea cea mica. Produsul obtinut se asaza pe un tifon si se aplica pe ceafa. Recomandari: da rezultate foarte bune in vindecarea migrenelor si a durerilor de cap.
Siropul de hrean – Se da pe razatoare o radacina de hrean, se adauga 2 linguri de miere, se amesteca bine si se lasa cateva minute la macerat. Se strecoara, presand continutul cu un tifon. Se obtine siropul crud. Resturile care raman in tifon se pun la fiert cu putina apa (cat sa le acopere) si miere. Dupa fierbere, se strecoara prin presare, se lasa sa se raceasca, apoi se amesteca impreuna cu siropul crud. Se iau trei linguri pe zi. Recomandari: in tuberculoza pulmonara, bronsite cronice si afectiuni ale cailor respiratorii. Avand calitati regenerative si hipotensive, este recomandat in afectiunile venoase ale batranetii si in hipertensiune, alaturi de usturoi. Adaugat in diverse salate, vindeca tusea si guturaiul.