Ce masuri au luat coreenii pentru a salva economia tarii? Coreea de Nord şi-a închis universităţile pentru 10 luni şi a trimis studenţii să muncească în fabrici, în agricultură şi în construcţii.
Guvernul de la Pyongyang şi-a propus ca până în 2012, ţara să devină „o naţiune prosperă şi puternică”.
Kim Jong-il va împlini 70 de ani în februarie şi speră să îi poată preda puterea sa fiului său, Kim Jong-Un, asupra unei ţări puternice din punct de vedere economic.
Universităţile şi-au închis porţile până în luna aprilie a anului viitor, singurii studenţi care vor mai face cursuri vor fi cei în ani terminali sau cei străini.
Studenţii vor participa la proiecte majore de construcţii din oraşe mari sau vor munci în agricultură într-o zonă afectată recent de un taifun.
Deşi autorităţile au anunţat că decizia a fost luată pentru a ajuta la dezvoltarea economică, analiştii japonezi susţin că altele sunt de fapt motivele pentru care au dispersat studenţii.
„Unul dintre ele ar putea fi posibilitatea ca în campusurile universitare să izbucnească proteste”,
a explicat Toshimitsu Shigemura, profesor la universitatea din Tokyo.
„Puterea este foarte speriată că ar putea izbucni şi în Coreea de Nord o ‘Revoluţie de iasomie’ ca în Africa, punctul de pronire fiind universităţile”,
a mai spus Shigemura.
El a adăugat că autorităţile nord-coreene au achiziţionat deja din China echipamente pentru înăbuşirea revoltelor de stradă, cum ar fi gaze lacrimogene şi bastoane, în timp ce patrulele de poliţie au fost suplimentate.