Martin Luther King a organizat și a condus marșuri în favoarea dreptului la vot, pentru desegregare rasială și alte drepturi civice elementare pentru cetățenii de culoare nord-americani. Cele mai multe astfel de legi, și anume Civil Rights Act, Voting Rights Act, au fost promulgate sub președinția lui Lyndon B. Johnson.

În timpul unui marș pentru libertate (28 august1963) a pronunțat unul dintre cele mai celebre discursuri:I have a dream (Am un vis).

“I have a dream”, un discurs inspirational pentru o intreaga generatie. tinut de simbolul luptei pentru emancipare a negrilor din Statele Unite; dar poate fi valabil pentru lupta oricarei minoritati care doreste sa traiasca cu demnitate intr-o democratie, nu intr-o “dictatura a majoritatii”.

„I have a dream” este considerat a fi un moment definitoriu pentru Mişcarea drepturilor civile din America, un discurs despre care se zice că este unul dintre cele mai mareţe şi notabile discursuri din istorie. Prin puterea discursului său, Martin Luther King a reuşit să-i inspire pe toţi americanii de culoare în lupta lor pentru căştigarea drepturilor. Darul oratoric al lui Luther King rezidă în puterea, abilitatea şi capacitatea lui de a folosi cuvintele ca pe nişte forţe supreme, reuşind să transmită celorlalţi pasiunea şi ardoare lui.

L-a cunoscut pe John Fitzgerald Kennedy care i-a acordat sprijinul în lupta împotriva discriminării rasiale.

Martin Luther King a fost cel mai tânăr laureat al premiului Nobel pentru Pace în 1964 pentru lupta împotriva segregației rasiale și discriminării rasiale. A depus eforturi în lupta împotriva sărăciei precum și a opririi razboiului din Vietnam.

Premii și nominalizări

1957: Publicația Time Magazine îl consideră una din primele 10 personalități ale anului.
1957: Asociația jurnaliștilor National Newspapers Publishers îi conferă premiul Russwurm.
1963: Time Magazine îl nominalizează ca „Omul anului”.
1964: Primește Premiul Nobel pentru Pace, la 35 de ani, fiind cea mai tânără persoană care primește un astfel de premiu. În plus, este al doilea american și al treilea om de culoare căruia i se conferă această distincție.

Distincții academice

Martin Luther King Jr. a fost onorat cu mai multe titluri academice de către diverse colegii și universități din SUA și alte țări, printre care:

Doctor of Humane Letters, Colegiul Morehouse
Doctor of Laws, Universitatea Howard
Doctor of Divinity, Seminarul Teologic Chicago
Doctor of Laws, Universitatea Morgan
Doctor of Humanities, Universitatea Centrală de Stat
Doctor of Divinity, Universitatea din Boston
Doctor of Laws, Universitatea din Bridgeport
Doctor of Civil Laws, Colegiul Bard
Doctor of Letters, Colegiul Keuka

Militant paşnic împotriva segregării pe criterii rasiale, Martin Luther King şi-a câştigat respectul societăţii americane. Talentat orator, în discursurile sale a făcut apel la valorile creştine şi la idealurile americane care i-au animat pe primii colonişti din America de Nord.

În 1957, a fondat „Southern Christian Leadership Conference” (SCLC), care a devenit una dintre cele mai importante mişcări pentru eliminarea segregării rasiale din Statele Unite.

Curtea Supremă de Justiţie, la care King a apelat în numeroase rânduri, a eliminat, la 21 decembrie 1956, toate discriminările rasiale din sudul SUA.

La 4 aprilie 1968 a fost asasinat, în Memphis, Tennessee, pastorul Martin Luther King Jr., laureat al Premiului Nobel pentru Pace pe anul 1964, cunoscut militant pentru apărarea drepturilor civile ale populaţiei de culoare.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont