Una dintre cele 7 minuni ale lumii contemporane, fosta cetate maya din Chichen-Itza, Mexic, a fost construita in anul 800 d.Hr. Vestigiile de la Chichen Itza te duc inapoi in timp, in era unui vast si puternic imperiu Maya, centrul unei civilizatii avansate din pensinsula Yucutan si, totodata, un important centru politic, religios si militar din antichitate. In zilele noastre, structurile ceremoniale si diversele constructii grandioase apartinand cetatii dintre anii 800 – 1200 d.Hr. sunt in diferite stadii de conservare si pot fi vizitate de turisti.

Amplasat intr-un luminis inconjurat de jungla, orasul mayas de la Chichen Itza spune povestea unor sacrificii umane de neimaginat, finalizate cu o revolta impotriva puterilor domnitoare. In prezent, situl arheologic face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Explorarea camerelor secrete, a pasajelor ascunse, precum si reuniunile spirituale la nivel inalt de la Chichen Itza, te fac sa simti ca esti parte integranta din misterul ce domina acest spatiu.

Principala structura din Chichen Itza este Castillo (Piramida lui Kukulkan), o piramida cu baza patrata si care are, in varf, un templu. Acesta este centrul cetatii si reprezinta „Locul de langa rai, unde salasluiau zeii”. Piramida a fost construita in asa fel incat, in timpul echinoctiilor, la apus, soarele arunca o umbra ce seamana perfect cu cea a unui sarpe si coboara pe treptele dinspre nord ale constructiei. Sarpele  este reprezentarea alegorica a zeului Kukulcan – „sarpele cu pene”, in timp ce, piramida este un simbol pentru „Muntele Sarpelui”, locul unde, potrivit credintei Maya, a avut loc prima Creatie. De asemenea, piramida este asociata cu un calendar solar, cu 365 de zile, reprezentate de cele 365 de trepte. Incinta este perfect „sonorizata”, astfel ca sunetele scoase in varful piramidei, chiar in soapta, pot fi auzite de jos.

Un alt complex, numit Templul lui Warriors, include piramide mari situate printre mai multe randuri de coloane sculptate, care infatiseaza diferiti razboinici si care se afla langa Piata Mare. Las Monjas, cunoscut si sub numele de „Manastire de calugarite”, este unul dintre cele mai complexe si captivante constructii in stilul arhitectural Puuc, iar structurile de aici se presupune ca au servit ca spatii de locuit pentru elitele mayasilor si sunt acoperite de sculpturi in relief. La est de piramida centrala vei descoperi o superba lume subterana numita Cenoté. Accesul in aceste pesteri subterane se face printr-un tunel abrupt si vertical.

In timpul sejurului la Cancun, trebuie sa gasesti timp sa vizitezi Chichen Itza, cea mai importanta zona arheologica din Yucatan. Drumul este bine marcat si dureaza aproximativ 2 ore ca sa ajungi de la Cancun la Chichen Itza . Biletul de intrare ofera posibilitatea de a viziona spectacolul nocturn in care se nareaza povesti si legende ale poporului Maya si despre templele din complex. Ruinele sunt marcate cu placi in mai multe limbi: engleza, spaniola, precum si maya, care explica diverse detalii si legende ale fiecarui sit. De asemenea, cei interesati pot apela la un ghid local, care, pentru doua ore, are un tarif intre $ 25 si $ 35. In plus, asigura-te ca ai in rucsac suficiente rezerve de apa pentru a evita deshidratarea, creme de protectie solara, precum si incaltaminte comoda.

Tags:
1 Comentariu
  1. andrei 14 ani în urmă

    Marfa super poporul maias mi-ar placea sa aflu mai multe informatii id meu andrei2007pm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont