Una din cele 7 minuni ale lumii contemporane – Colosseum-ul


Cand vorbim de monumente impresionante, de constructii impunatoare, de arhitectura antica, dar solida, cand vorbim de istorie si de Roma, vorbim despre Colosseum. A fost numit de antici “Amfiteatrul Flavian”, dupa numele familiei imperiale Flavia, sub dominatia careia au fost initiate si finalizate lucrarile de constructie. In anul 72 d.Hr., Imparatul Vespasian a inceput lucrarile care s-au terminat in anul 80 d. Hr., dupa moartea sa. La finalizarea constructiei s-a sarbatorit inaugurarea Amfiteatrului cu jocuri si intreceri extraordinare, care au durat 100 de zile.

Uriasul amfiteatru a fost construit in locul unui lac artificial, parte din marele parc construit de Nero in centrul Romei, care includea si statuia Colossus. Aceasta gigantica statuie a lui Nero, avand o inaltime de 36 de metri,  il prezinta pe imparat in chip de zeu al soarelui si este cea care a dat numele actual al constructiei – Colosseum. Statuia, amplasata langa amfiteatru, a fost demolata ulterior. Nu numai statuia, dar si amfiteatrul ofereau o priveliste grandioasa.  Amfiteatrul in forma de elipsa (forma geometrica venerata de antici), avand axa mare de 186 m si axa mica de 150 m, avea un perimetru de 520 m si o inaltime de 55 m, oferind locuri pentru aproximativ 50.000 spectatori.

Ce a mai ramas din zidul exterior a fatadei monumentale este compus din trei niveluri de arcade suprapuse, avand deasupra o platforma pe care se inalta un atic foarte inalt, care este prevazut cu ferestre situate la intervale egale. Arcadele sunt incadrate de semi-coloane dorice, ionice si corintice, in timp ce aticul este impodobit cu pilastri corintici. Fiecare arc de la al doilea si al treilea etaj era ornat cu statui, probabil reprezentand divinitati si alte personaje ale mitologiei greco-romane.

Jocurile (ludus) sau celebrarile erau la origine, pentru romani, un fel de ceremonii religioase, ritualuri facute pentru a atrage bunavointa zeilor, in scop de celebrare si comemorativ. In timp evolueaza, schimbandu-si formele si semnificatiile. Spectacolele sustinute in arena erau  de 4 tipuri – teatru, reprezentatii de circ, jocuri atletice si ritualuri de venerare. Insa, poate cele mai renumite, erau luptele intre gladiatori (munera), reprezentatiile de vanatoare (venationes) si la inceput, bataliile navale. Tot in arena aveau loc si executiile capitale. Costurile unei reprezentatii erau foarte ridicate si presupuneau o organizare foarte buna.


In prezent, vizitatorii sunt fascinati de mai multe aspecte ale acestui monument istoric, printre care:  atmosfera nocturna a Colosseumului, grandoarea arenei, spectacolul oferit de zidurile vechi si, uneori, de concertele ce au loc in unele zone ale amfiteatrului.
Timpul a purificat acest spatiu de trecutul sangeros al manifestarilor ce l-au facut celebru.

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont