La Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” poţi să descoperi chipul hominidelor vizitând o mini expoziţie intitulată „Descendenţa speciei umane – Studii şi schiţe paleoantropologice” realizată de către artist plastic, pasionat paleoantropolog Eduard Constantin Olaru. Expoziţia este organizată în sala Anatomiei omului şi Etnografiei mondiale la etaj şi poate fi vizitată în intervalul 24 iulie – 7 august 2012.

Expoziţia „Descendenţa speciei umane – Studii şi schiţe paleoantropologice” are o tematică neabordată încă în România, şi anume evoluţia speciei umane.

Studiile anatomice faciale sunt prezentate într-o manieră ştiinţifică, având la bază tehnicile utilizate de către criminalistică în reconstrucţia chipului. Pornind de la imaginea craniilor fosile descoperite, principiile anatomiei comparate fizionomia hominizilor a fost recompusă într-un mod cât mai realist.
Astfel, grosimile ţesuturilor musculare, axele specifice în funcţie de care sunt stabilite unghiurile de înclinare şi morfologia unor elemente anatomice precum ochii, nasul ori urechile sau structura pielii homonidelor reprezentate întrunesc regulile de reconstrucţie cunoscute în ştiinţă.
Pentru a integra într-un context profesionist întreaga expoziţie, fiecare serie de reconsrucţii faciale are ataşată în partea dreaptă, spre comparaţie, rezultatul muncii unor paleoartiști recunoscuţi la nivel internaţional. Astfel, publicul va remarca faptul că, deşi există mereu o doză de subiectivism cauzat fie de viziunea artistului, fie de concepţiile oamenilor de ştiinţă care expertizează munca acestuia, reconstrucţiile întrunesc aceleaşi caracteristici anatomice.
Deşi, expoziţia are un caracter preponderent ştiinţific, prezentând publicului şi o serie de informaţii succinte în legătură cu specia de homonide prezentată, zona geografică în care s-a efectuat descoperirea ori amănunte legate de antropologul care a găsit primele rămăşiţe fosilizate, compoziţiile reprezentând scene din viaţa acestor fiinţe demult dispărute, îi oferă privitorului o imagine mult mai amănunţită asupra acelei lumi decât informaţia rece, ştiinţifică.
Îmbinarea între text şi imagine se doreşte a fi echilibrată, intenţia fiind aceea de a oferi publicului informaţiile de bază cu privire la acest domeniu vast şi plin de vitalitate. Având în vedere lipsa informării publicului larg din România cu privire la teoria evoluţiei în general şi a omului în special, necesitatea unei astfel de expoziţii este reală. Informaţiile trunchiate dezinformează adesea oamenii şi îi induc în eroare. Din nefericire, în acest context nefavorabil, subiectul devine din ce în ce mai obscur în spaţiul cultural românesc.
Artistul plastic Eduard Constantin Olaru a creat această expoziţie sub expertiza domnului Prof. Dr. Gheorghe Mustaţă de la Universitatea Alexadru Ioan Cuza din Iaşi în ideea de a promova teoria evoluţiei în rândul publicului român.
Absolvent al Facultăţii de Arte plastice, Decirative şi Design din cadrul Universităţii de Arte George Enescu din Iaşi şi absolvent al studiilor masterale ale aceleiaşi facultăţi, Eduard Constantin Olaru a încercat în această expoziţie să îmbine aplecarea către artă cu pasiunea pentru ştiinţă.

 

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont