Marea Neagră este unul dintre corpurile majore de apă și o faimoasă mare interioară a lumii. Este renumit de mult timp, în principal datorită numelui care denotă natura destul de inospitalieră a acestei mări. Pentru o lungă perioadă de timp, lipsa de ospitalitate a acestei mări a fost atribuită dificultăților de navigație, însă cu timpul imaginea sa ca unul dintre cele mai dificile mari din lume s-a schimbat, dar numele a rămas. Dar totuși, există o mulțime de fapte interesante din Marea Neagră care trebuie cunoscute. Enumerăm mai jos unele dintre cele mai importante fapte ..

Înconjurat de șase țări: geografie și locație Cel mai interesant lucru despre această mare este harta sa. Harta Mării Negre prezintă marea sa de 159.600 de metri pătrați situată între sud-estul Europei și Asia. Această mare este legată de Marea Mediterană prin Bosfor, Marea Marmara și Dardanele. Este o caracteristică uimitoare pe harta Mării Negre că este înconjurată de șase țări diferite.

Marea Neagra este cea mai mare structura acvatica anoxica din lume

– anoxie semnifica un “continut scazut de oxigen” sau  o “lipsa de oxigen” si  90% din apa din Marea Neagra este lipsita de oxigen. Aceasta situatie se datoreaza faptului ca apa de la suprafata, care primeste oxigen din atmosfera, nu il poate transfera straturilor acvatice de adancime din cauza mai multor factori (cantitatea mare de sedimente din apa, densitatea crescuta etc).
la peste 200 de metri, apa Marii Negre nu mai contine oxigen iar temperatura apei inregistreaza o valoare constanta de 9 grade Celsius? Din aceasta cauza, la adancimi mari, singurele specii existente sunt bacteriile anaerobe.

Marea Neagra este una din cele mai noi mari ale planetei

Specialistii afirma ca ea s-a format in perioada Mezozoica, atunci cand, prin ridicarea uscatului, vechiul Ocean Tethys a disparut si in locul lui au aparut mai multe mari sau cursuri de apa (Marea Neagra, Marea Caspica, Marea Mediterana etc) de-a lungul coastelor Marii Negre, in zona Turciei, traiesc unii din ultimii vorbitori de limba greaca pontica? Acest dialect a apartinut comunitatii grecilor stabiliti in Turcia care insa au emigrat in Grecia dupa primul razboi mondial. Astazi, acest dialect mai este utilizat doar de cativa vorbitori, in majoritate batrani.
Nivelul de salinitate al apei este unul foarte mic? Acesta se situeaza in jurul valorii de 17% si este cauzat de numeroasele cursuri de apa dulce care se varsa aici (Dunarea fiind cel mai important dintre ele).

Din cauza nivelului scazut de salinitate, biodiversitatea din Marea Neagra are de suferit

Majoritatea speciilor marine au nevoie de un nivel al salinitatii de minim 20% pentru a se putea dezvolta corespunzator.
adnacimea maxima a Marii Negre este de 2.200 de metri? Aceasta valoare, mai exact 2.212 metri, este atinsa in apropierea tarmului turcesc al marii.
cea mai mare cantitate de apa proaspata care alimenteaza Marea Neagra provine de la raurile care sa varsa in ea? Astfel, anual, 369 km cubi de apa sunt adusi de rauri iar 224 km cubi provin din precipitatiile atmosferice.

Anual, prin evaporare, 395 de km cubi de apa se pierd din Marea Neagra

Lungimea coastelor Marii Negre este de 4340 km? Suprafata Marii Negre este de 423.000 km in timp ce volumul ei este de 550.000 km.
exista doar trei specii de mamifere marine care traiesc in aceasta mare? Cea mai cunoscuta dintre ele o reprezinta delfinii.


 
Da ne like pe Facebook
Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

Tags:
1 Comentariu
  1. Miron Andreea 11 ani în urmă

    Uauuuu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit. Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2019 - Toate drepturile rezervate.

sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont