[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Lxsk_OQl7Ag&feature=player_embedded#![/youtube]

Continuam incursiunea in castelele din Romania cu istoricul Bran-ului si o vizita prin incaperile castelului.
Sa incepem cu etimologia cuvantului ” bran” care, in limba slava, inseamna „poarta”. La inceput acest castel a fost o fortareata, construita de Ordinul Cavalerilor Teutoni, in 1212 si care era cunoscuta sub denumirea de Dietrichstein. La sfarsitul secolului al XIII-lea, castelul a fost cucerit de sasi.
castelul-bran-2

Prima atestare documentara dateaza din 1377, cand brasovenii au primit de la Ludovic I d’Anjou dreptul de a ridica un castel pe locul unde fusese o fortareata. Astfel incat, in 1382, locuitorii Brasov-ului au purces la ridicarea castelului, pe o stanca inalta, pentru a putea supraveghea intreaga regiune. Brasovenii au ridicat o citadela care are patru turnuri amplasate in cele patru puncte cardinale. Zidurile si turnurile castelului au fost construite din piatra, pentru a rezista atacurilor dusmanilor. Si interiorul castelului a fost gandit pentru a-i ajuta pe locuitorii sai in caz de asediu, de aceea camerele si coridoarele din incinta Bran-ului formeaza un labirint misterios, iar in curtea interioara se afla o fantana care face legatura cu ascunzatorile subterane.

curtea-interioara-a-castelului

In 1395, Mircea cel Batran, printul Valahiei a semnat un tratat de alianta cu Sigismund de Luxemburg, intrand in posesia Castelului Bran. Apoi, intre anii 1419- 1424, proprietarul Bran-ului a devenit Sigismund, principele Ardealului.

La sfarsitul secolului al XV-lea, castelul Bran a fost preluat de comitetul secuilor si in timpul domniei lui Iancu de Hunedoara a trecut sub conducerea voievodatului Transilvaniei.

In secolul al XX-lea, dupa cel de-al doilea razboi mondial , mai exact, la 1 decembrie 1920, Castelul Bran a fost donat Reginei Maria a Romaniei Mari. Aceasta donatie a fost facuta de orasul Brasov, in semn de recunostinta fata de contributia avuta de regina la Unirea cea mare de la 1918. Dupa ce a intrat in posesia Reginei Maria, castelul a fost restaurat timp de 7 ani, iar lucrarile de renovare au fost conduse de arhitectul Curtii Regale, Carol Liman. Acesta a regandit ansamblul ca pe o resedinta de vara. Tot in a aceasta perioada a fost construita si Casa de Ceai. In timpul acestor lucrari de restaurare, Castelul Bran a fost dotat cu apa curenta de la o fantana sapata in stanca, adanca de 57 de metri, si a fost iluminat de la o uzina electrica cu turbina. Tot in timpul lucrarilor de restaurare, in turnul de est al castelului a fost descoperita o scara secreta care face legatura intre etajele I si al III-lea.

Apoi, in 1938, Regina Maria i-a lasat mostenire Castelul Bran Principesei Ileana, care a fost proprietara acestui monument istoric pana in 1948.

interior-castel-2

Dupa abdicarea Regelui Mihai si expulzarea Casei Regale din Romania, castelul a intrat in propretatea statului, fiind abandonat si devastat. Abia in 1956 a fost amenajat ca muzeu de istorie si arta medievala. In 1987, au inceput lucrarile de restaurare a castelului care au fost finalizate, in linii mari, in 1993. In 2006, castelul i-a fost retrocedat lui Dominic de Habsburg, urmasul Principesei Ileana. In iarna anului 2007, noul proprietar a decis sa-l vanda, iar Consiliul Judetean Brasov s-a aratat interesat sa rascumpere castelul. Pretul stabilit de avocatii proprietarului a fost unul exorbitant – 60 de milioane de euro. Insa, dupa ce statul roman a decis sa intervina si, dupa o ancheta efectuata de o comisie parlamentara, s-a ajuns la concluzia ca retrocedarea Castelului Bran mostenitorului Principesei Ileana nu s-a facut cu respectarea tuturor prevederilor legale.


interior-castel-3

In cele din urma, Dominic de Habsburg a devenit, oficial, proprietarul Castelului Bran la 1 iunie 2009, cand avocatii Casei de Habsburg si conducerea muzeului au semnat procesele verbale de predare-primire a castelului. Nepot al Reginei Maria si fiu al Principesei Ileana, Dominic de Habsburg a dobandit Castelul Bran la aproape sase decenii dupa ce familia sa a fost fortata de regimul comunist sa paraseasca tara, pe cand el avea doar zece ani.
Dupa ce Ministerul Culturii si Cultelor a luat din castel majoritatea obiectelor, acestea au fost inlocuite cu obiecte si mobilier care au apartinut familiei de Habsburg. Printre cele mai pretioase obiecte apartinand familiei regale se numara: coroana, sceptrul si un pumnal de argint, care au apartinut Regelui Ferdinand, o fotografie-portret a Principesei Ileana cu semnatura acesteia, un acoperamant al patului Reginei Maria, cateva piese de mobilier, dar si o carte de oaspeti care a apartinut Reginei Maria, acesta fiindu-i daruita, in 1920, de comunitatea brasovenilor si in care se pastreaza impresiile tuturor personalitatilor din tara si strainatate ce au trecut pragul castelului de-a lungul a aproape trei decenii.

Interior-castelul-Bran

Potrivit anunturilor facute de un reprezentant al administratiei Castelului Bran, in castel va fi amenajata si o sala de proiectii, unde vor putea fi vizionate imagini ale Arhivei Nationale de Film despre istoria familiei regale si a castelului. De asemenea, noii proprietari ai castelului au de gand sa amenajeze si o camera a costumelor familiilor regale, precum si o sufragerie. In plus, in Turnul Rotund al castelului va fi aranjat un apartament de lux, pentru cei care vor sa petreaca o noapte in Castelul Bran. De asemenea, proprietarii castelului intentioneaza sa restaureze Casa de Ceai a Reginei Maria, aflata in incinta domeniului Bran, care apoi va fi deschisa publicului.
Dupa cum multa lume stie, mai ales turistii straini care vin in Romania atrasi de aceste povesti, numele Castelului Bran este legat de Legenda lui Vlad Tepes, cunoscut si ca Vlad Dracul. De aceea administratorii castelului s-au gandit sa amenajeze o camera “Bram Stoker”, unde este prezentata legenda sau mitul lui Dracula. Datorita promovarii acestei legende a contelui-vampir, in perioada sarbatorii Halloween, Castelul Bran este destinatia preferata a turistilor americani si englezi.

CastleDracula-2

De asemenea, in curtea castelului a fost amenajat un muzeu al satului, ce prezinta viata taranilor din zona, precum si munca si traditiile din zona Rucar-Bran.
O noua atractie turistica oferita de noii proprietari ai Castelului Bran este un numar de 10.410 sticle de Merlot de Dealu Mare din 2007, care a fost botezat ad-hoc „Chateau Bran”, pe care-l vand cu 45 de lei sticla si 1.377 de sticle de Cabernet Sauvignon, din acelasi an si aceeasi podgorie, la 160 de lei sticla, „innobilata” cu mentiunea „Reserve de l’Archiduc” si semnatura „Dominic”.

Asa ca, daca ajungi la Castelul lui Dracula, cum este supranumit Castelul Bran, poti cumpara ca suvenir pentru cei dragi o sticla de vin ce are o denumire sonora – „Chateau Bran” sau „Reserve de l’Archiduc”.

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont