Un pacient în vârstă de 29 de ani, care suferise o lovitură puternică la nivelul capului în 2003 şi nu dădea semne ale activităţii creierului, a reuşit să răspundă corect la toate întrebările puse de echipa anglo-belgiană condusă de Adrian Owen, de la Universitatea Cambridge.

Răspunsurile subiectului au fost înregistrate cu ajutorul unui scaner cerebral, o invenţie a echipei de cercetători. Ştirea a ajuns în New England Journal of Medicine, de unde a fost preluată de agenţiile AFP şi AP, iar studiul a fost dezbătut de specialişti în The Independent. Totodată, s-a aflat că situaţia nu este singulară, alţi patru pacienţi răspunzând corect la întrebările-test.

“Acum ştim că aceşti pacienţi nu sunt în stare vegetativă – unii dintre ei au ceva conştiinţă rămasă, care poate fi scoasă la iveală doar de noua tehnologie de scanare”, spune Owen. Altfel spus, pentru prima dată, se arată că un pacient este total captiv în propriul corp. Cercetătorul adaugă însă că nu toţi pacienţii în stare vegetativă sunt în situaţia subiectului de 29 de ani.

“Vorbim despre o minoritate. Dintre cei 23 de pacienţi în stare vegetativă care au participat la studiul nostru, doar patru (17%) au oferit răspunsuri pe care le-am identificat cu acest scaner”. Adrian Owen speră ca, în viitor, cei mai mulţi dintre pacienţii aflaţi în situaţia subiectului său să poată comunica prin intermediul acestor aparate, în mod regulat.

Funcţia cognitivă – ţinta întrebărilor

Experimentul a debutat prin investigarea voluntarilor sănătoşi. Aceştia au primit aceleaşi întrebări care aveau să îi fie puse şi subiectului bolnav şi a fost urmărit modul în care creierul lor reacţionează la aceste întrebări.

Apoi, echipa de cercetători a studiat comportamentul a 55 de persoane cu leziuni puternice la nivelul capului, dintre care 23 erau în stare vegetativă. Când s-a ajuns la cazul subiectului de 29 de ani, aflat într-un spital din oraşul belgian Liege, doctorii au descoperit că acesta prezenta acelaşi comportament cerebral ca subiecţii sănătoşi.

După un accident rutier din 2003, doctorii au constat că subiectul nu răspunde la niciun stimul extern. Chiar şi după ce a ieşit din comă, starea sa psihică a rămas aceeaşi. Aşadar, s-a presupus că bărbatul se află în stare vegetativă, fără activitate psihică. Echipa doctorului Owen i-a cerut pacientului să se gândească la două scenarii: unul în care juca tenis şi celălalt în care se plimba printr-un loc cunoscut. Ei au comparat activitatea creierului său cu cea a subiecţilor sănătoşi şi au observat că acestea coincid.

Apoi, încurajaţi de rezultat, au mers mai departe şi l-au supus unui set de şase întrebări cu răspuns da/nu. Prima a fost “Pe tatăl tău îl cheamă Alexandru?”, iar pacientul a fost rugat să se gândească la jocul de tenis dacă răspunsul e “da” sau la plimbare dacă răspunsul e “nu”. A răspuns corect, cu “da”. Apoi, a fost întrebat dacă numele tatălui său este Thomas şi subiectul a răspuns din nou corect – “nu”.

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont