Fericirea nu te izbeste din senin in moalele capului si nici nu e o para malaiata ce cade dupa o lunga asteptare. O veste buna: fericirea e un cocktail ale carui ingrediente iti stau la indemina. Iata-le.
:: Calmul ::
Prima etapa pe care o ai de parcurs inspre fericire: musai sa-ti acorzi un timp de relaxare. Un sfert de ora in timpul zilei, in care pur si simplu nu faci nimic. ”E ceva vital pentru mine, daca nu vreau s-o iau razna”, explica Simona. „Inaintea unei intilniri, de exemplu, plec un pic mai devreme, ma plimb linistita pe strada, ma asez citeva minute pe o banca. Privesc cerul, nu ma gindesc la nimic – mai ales nu la intilnirea ce ma asteapta – si brrrrrum, motorasele imi pornesc din nou.
Aceasta clipa de “nimic absolut” e pur si simplu delicioasa, si parca-mi sterge cu buretele orice stres toxic.” Pare stupid de simplu, nu? Dar cind ti s-a intimplat asta ultima data? 10 iulie 2006? 22 octombrie 2009?
Cum se procedeaza. Planifica-ti macar zece minute in care nu lasi pe nimeni si nimic sa te deranjeze. Daca nu se poate acasa la tine, instaleaza-te intr-un parc, pe malul lacului (sau in Tahiti – dar nu uita, un sfert de ora!). Acolo, alunga gindurile negre, stresul, grijile poluante.
Lasa-ti spiritul sa zburde, sa viseze, poti eventual sa-ti croiesti planuri de viata sau sa numeri fluturii, dupa cum ti-e voia. Psihologii, la rindul lor, ne sfatuiesc ca e important ca din cind in cind sa ne oprim din viteza nebuneasca a cotidianului nostru extrem de ocupat si sa invatam sa nu facem nimic, sau mai degraba sa invatam ca nu trebuie in permanenta sa facem ceva. Sa nu dam drumul la radio de indata ce ne urcam in masina, sau televizorului de indata ce ajungem acasa. Sa nu ne umplem weekend-urile si vacantele cu o groaza de activitati, doar de dragul de a fi ocupati.
:: Adevarul ::
Firesc ar fi ca macar fata de noi insine sa avem curajul sa spunem intotdeauna adevarul. A priori, n-am avea nici un motiv sa ne mintim de vreme ce sintem singurii care ne auzim. Si cu toate astea…
Hai sa recunoastem, de cite ori nu am aruncat asupra altora propriile noastre erori? De cite ori nu ne amagim invocind vrute si nevrute atunci cind infulecam o a treia felie de piine cu unt? O mica precizare: evident, scopul nu este acela de a-ti turna cenusa in cap, analiza aceasta se face cu luciditate si umor.
Trucul Liei: autosinceritatea. „Nu exista ceva mai bun pentru a-ti elibera spiritul si a evita sa te imbeti cu apa rece. Tactica mea e asemanatoare cu cea a unui sportiv de performanta: imi revad meciurile si-mi analizez jocul. Ca sa vad unde pot sa fac mai bine, unde sint goluri. Functioneaza si cu barbatii de minune. Dupa vreo trei intilniri, a urmat un fel de autobilant si mi-am dat seama ca faceam prea multe greseli: prea sigura pe mine si un pic dispretuitoare. E clar ca rezultatul „«meciului» nu a fost in favoarea mea. Asa ca nu-mi ramine decit sa-mi corectez tirul, sa iau startul de pe o pozitie mai buna.”
Cum se procedeaza. Dupa cele 15 minute de calm de la capitolul no. 1 in care ai reusit sa te relaxezi, intreaba-te: ce simti? Scopul e de a face un inventar onest al senzatiilor ce te anima. Fara sa le judeci, sa cenzurezi, fara macar sa incerci sa intelegi emotiile. Pur si simplu sa le cunosti, sa tii cont de ele, pentru ca mai apoi sa actionezi in consecinta.
Tags: calm fericire relax stres