Cine nu a visat sa stea in bratele persoanei iubite la gura unui semineu si sa admire dansul flacarilor?

Fie ca locuiti la bloc, fie ca locuiti la casa, pentru sume cuprinse intre 500 si 5.000 de euro, puteti face ca acest vis sa devina realitate.

In functie de combustibilul folosit se deosebesc trei tipuri de seminee: pe lemne, pe gaz si electrice. Pe langa criterii precum marime si aspect, cand alegeti semineul pentru casa trebuie sa tineti cont si de avantajele si dezavantajele fiecarui tip.

Semineul pe lemne
Avantajul semineelor pe lemne este faptul ca va ofera posibilitatea sa simtiti mirosul si sa auziti trosnitul lemnului care arde linistit. Acestea sunt in general calsice (fie in stil regenta, caracterizate prin supletea si delicatetea elementelor decorative, fie in stil empire, caracterizate printr-o monumentalitate fastuoasa si bogatia decoratiunilor) sau rustice (sunt construite cu spatele la zid, se continua in inaltime cu o grinda solida din lemn, care pune in valoare focarul si da o nota de mister ansamblului, si au hote de dimensiuni considerabile), insa, in ultima vreme, numarul celor moderne (caracterizate prin simplitate, au culori si forme originale si un aspect minimalist) a crescut considerabil. Lemnele folosite pe post de combustibil (stejar, fag, mesteacan, ulm si frasin) trebuie sa fie foarte bine uscate, astfel dezvoltand o putere calorica mare, fara sa infunde cosul de fum. Dezavantajul acestui tip de semineu este costul ridicat datorita consumului (in jur de 2 pana la 6 kg de lemne/ora) si pretului combustibilului.

Semineul pe gaz
Semineul pe gaz este o alternativa perfecta pentru persoanele care vor sa profite de spactacolul flacarilor (aproape identic cu cel rezultat din focul de lemne, datorita bustenilor din ceramica) doar utilizand telecomanda si fara sa se loveasca de inconvenientele unui semineu cu lemne (aprovizionare cu lemne, pete de funingine, fum in casa etc). Dezavantajul acestui tip de semineu il reprezinta variatiile mari ale costului, datorita fluctuatiilor de pret ale gazului natural, insa acest inconvenient poate fi depasit in cazul in care se opteaza pentru modelele ce beneficiaza de un mecanism similar unei centrale termice de apartament, nou aparute pe piata.

Semineul electric
Fiind format dintr-un tablou montat pe perete conectat la o priza impamantata, semineul electric reuseste sa redea impresia de foc real si sa umple casa cu caldura, fara a limita spatiul interior si fara probleme de evacuare a fumului si gazelor. In plus, poate fi utilizat chiar si vara, efectul flacarilor fiind independent de sursa de incalzire, care poate functiona ca un ventilator de camera.

Verificare
Semineele trebuie curatate in mod regulat si au nevoie de verificari constante, fie din partea unui specialist, fie din partea producatorului. Astfel, la semineele pe lemn trebuie acordata o mare atentie cosului de fum, care trebuie curatat o data sau de doua ori pe an. In ceea ce priveste semineele pe combustibil gazos, este suficient un control periodic din partea persoanelor avizate in vederea verificarii racordurilor si reglajelor. Si semineele electrice necesita lucrari minime de curatire si intretinere, fiind recomandata doar o verificare anuala a reglajelor si treptelor de temperatura. Pentru prevenirea accidentelor cauzate de foc este recomandat sa folositi aparate care pot detecta riscul aparitiei incendiului: detectoare de fum, detectoare de caldura sau detectoare de flacari. Pentru mai multa sigurata, este bine sa aveti si un extinctor.

Componente
Un semineu este compus dintr-un focar sau vatra, elementele de decor (imbracamintea si ancadramentele), accesoriile de montaj (grilele de ventilatie si de decompresie, racordurile) si cosul de fum. Focarul, facut, de regula, din otel sau fonta, este de doua feluri: deschis sau inchis. Semineele cu focarul deschis permit utilizatorilor sa profite din plin de bucuria adusa de foc. Se recomanda a fi folosit ocazional, deoarece are un consum mai mare, iar randamentul de caldura pe care il ofera este redus. Semineele cu focar inchis sunt dotate cu o usa, astfel preintampinandu-se riscul de improscare cu jar sau cu flacari si obtinandu-se un randament bun de caldura, cu aproximativ 30% mai mare decat in cazul unui focar deschis.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont