Muzeul National din Amsterdam – Rijksmuseum, cel mai mare muzeu din Olanda –  este gazduit de o cladire istorica. Cand ne referim la marime avem in vedere numarul colectiilor expuse, cladirea in sine, bugetul alocat si numarul persoanelor care lucreaza in aceasta institutie de cultura. In fiecare an, muzeul primeste peste un milion de vizitatori.

Rijksmuseum este renumit pentru expozitiile sale, dar si pentru bursele speciale pe care le acorda pentru incurajarea unor viziuni deosebite si a unor artisti in ascensiune.

Muzeul si-a deschis portile pentru prima data in anul 1800, la Haga. Atunci se numea Galeria Nationala de Arta si gazduia peste 200 de picturi si obiecte istorice. In 1808, muzeul a fost mutat in Palatul din Piata Dam din Amsterdam. Cladirea actuala, o combinatie intre stilul gotic si cel renascentist, este sediul muzeului din anul 1885. Capodopera “Lebada” a lui Jan Asselijn a fost prima achizitie a muzeului.

Din anul 2003 au inceput lucrarile de renovare la acest muzeu, insa vizitatorilor li se permite accesul in anumite aripi ale impresionantei cladiri. Aici este prezentata publicului crema colectiilor din muzeu. Peste 400 de capodopere sunt expuse astfel incat sa scoate in evidenta maretia politica, economica si artistica a Epocii de Aur olandeze.

Printre  picturile preferate de vizitatori se numara 18 opere ale lui Rembrandt, incluzand faimosul „Rond de noapte” (1642), cea mai cunoscuta opera a celui mai mare pictor flamand al tuturor timpurilor, „Laptareasa„, de Johannes Vermeer, extraordinarele peisaje ale lui Jacob van Ruisdael si povestile simple, dar superbe ale lui Jan Steen. Insa nu trebuie sa ocolesti nici celebrele “The Merry Drinker”, de Frans Hals, “Woman with a child in a pantry”, de Pieter de Hooch si “Portretul lui Elisabeth Bas”, de Ferdinand Bol.

Informatii utile:

  • Muzeul este deschis zilnic, intre orele 9:00 -18:00
  • Pentru evitarea aglomeratiei din timpul sezonului de varf  (intre aprilie si iunie), se recomanda vizitarea muzeului dupa ora 16.00.
  • Accesul cu genti de dimensiuni mai mari de 55 x 35 x 25 cm este interzis.
  • Muzeul dispune de o biblioteca, un xerox si o sala de lectura, deschise de marti pana sambata, intre orele 10:00 – 17:00 Accesul este liber, dar se solicita un act de identitate. Adresa acestei biblioteci este: Frans van Mierisstraat 92, Amsterdam.
  • Pretul biletului este de 12,50 euro, pentru adulti, iar persoanele sub 18 ani au acces gratuit. Posesorii de carduri ING beneficiaza de o reducere de 50%.
  • Adresa muzeului : Jan Luijkenstraat 1, Amsterdam
  • In timpul renovarilor, muzeul Rijksmuseum propune expozitii temporare, in alte locuri, printre care si Aeroportul din Amsterdam – Schiphol – in spatele biroului de verificare a pasapoartelor, intre iesirile E si F –, iar accesul este gratuit.

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont