Pentru iubitorii mancarurilor condimentate, India este patria gustului. Mancarea indiana are o aroma inconfundabila de care te indragostesti la prima degustare.
Sa luam, de exemplu, puiul Tikka masala gatit cu sos, ca in nordul Indiei. Am mancat intr-un restaurant si mi s-a parut destul de usor de reprodus in propria bucatarie. Primele incercari au fost gustoase, dar foarte departe de gustul pe care il cautam. Si este enervant ca, in ciuda cantitatilor impresionante de curry pe care le foloseam, mancarea se iutea, in loc sa devina placut condimentata, ca la restaurant. Ce e fascinant este ca, oricat de mult curry am pune la o mancare, nu reusim sa dam acea aroma pe care o gasim in restaurantele indiene. Am adaugat apoi si ghimbir macinat… Rezultatul: mai iute…
Am aflat de pe Internet ca secretul consta intr-un ingredient secret numit Garam masala. Se foloseste in toata zona sudica a Asiei. Se adauga in cantitati mici la sfarsitul perioadei de fiert a mancarii.
Reteta am primit-o de la un prieten care locuieste in Calcutta si v-o impartasesc si voua (ingredientele se gasesc, cu putin efort, si in magazinele de la noi):
30 de pastai de cardamom verde
15 cuisoare
5 pastai de cardamom negru
4 bucati de scoarta de scoritisoara (cam 2,5 centimetri patrati)
5 lingurite de chimen
2 lingurite de coriandru
1 lingurita de anason
1 lingurita de boabe de piper negru
(nici urma de curry sau ghimbir, cum ma gandeam eu… )
Cum se prepara?
1. Se pun condimentele intr-o tigaie curata si uscata. Se incalzesc la foc foarte mic amestecand constant. De indata ce se simte aroma, se indeparteaza tigaia de pe foc.
2. Se pun condimentele intr-o rasnita electrica in cantitati mici si se macina fin. Se lasa sa se raceasca.
3. Se pastreaza Garam Masala intr-un borcan inchis ermetic. Daca se fereste de aer dupa fiecare folosire, poate condimenta la fel de bine mancarurile o perioada indelungata de timp.
Acum nu mai ramane decat sa alegeti reteta preferata. Pofta de gatit!
Tags: asia india mancare indiana Retete