Începând cu anul universitar 2005–2006, anumite universităţi române au intrat într-un proces de restructurare, în vederea îndeplinirii cerinţelor promovate de Convenţia Europeană de la Bologna („Declaraţia de la Bologna”, 19 iunie 1999). Proiectul de restructurare a studiilor universitare a fost aprobat de Parlamentul României şi reglementat prin lege – „Legea nr. 288 din 24 iunie 2004”. Această restructurare are ca scop aducerea planurilor de învăţământ la o structură cât mai apropiată la nivel internaţional, pentru asigurarea unei mai bune circulaţii a studenţilor între diversele facultăţi / universităţi şi a recunoaşterii diplomelor de studii.
În consecinţă, învăţământul superior a fost organizat pe 3 cicluri:
- Ciclul I – Studii universitare de licenţă: cu durata de 3 ani
- Ciclul II – Studii universitare de masterat: cu durata de 2 ani
- Ciclul III – Studii universitare de doctorat: cu durata de 3 ani
După terminarea fiecărui ciclu, absolvenţii vor primi o diplomă, continuarea studiilor după ciclul de licenţă (primii 3 ani) fiind facultativă. La fel ca şi până acum, Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a inclus în planurile de învăţământ pentru ciclul de licenţă cursurile din modulul psiho-pedagogic, astfel încât la terminarea acestui ciclu absolvenţii să poată primi dreptul de a preda în învăţământul primar şi gimnazial. Pentru a putea preda în învăţământul liceal este obligatorie parcurgerea unui ciclu de masterat; pentru a putea preda în învăţământul universitar este obligatorie parcurgerea unui ciclu de doctorat.
Statul român oferă fiecărui absolvent de liceu posibilitatea de a urma gratuit fiecare ciclu din cele 3 mai sus menţionate o singură dată (o licenţă, un masterat, un doctorat). În cazul studenţilor care doresc să urmeze două sau mai multe cicluri de licenţă, masterat sau doctorat, se va percepe o taxă de şcolarizare.
Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine oferă numai cursuri de zi (nu există învăţământ la distanţă, nici cu frecvenţă redusă), pentru specializările domeniilor de licenţă Limbă şi Literatură, Studii Culturale, respectiv Limbi Moderne Aplicate, incluse în nomenclatorul oficial în cadrul domeniului fundamental Ştiinţe Umaniste.
Planurile de învăţământ pentru ciclul de licenţă au fost modificate, începând cu anul universitar 2005-2006, în direcţia adaptării la cerinţele europene. Printre aceste modificări se numără şi introducerea cursurilor obligatorii de limbă C (limba a III-a), la anumite secţii. În consecinţă, candidaţii vor fi solicitaţi să facă o opţiune şi în această direcţie. Detaliile precise cu privire la aceasta vor fi comunicate candidaţilor în momentul depunerii dosarelor.
Tags: bologna Campus facultate licenta masterat RESTRUCTURAREA ÎNVĂŢĂMÂNTULUI SUPERIOR student universitatea