Prima intrebare a oricarei proaspete mamici in momentul nasterii este daca micutul ei e sanatos. De aceea, medicul pediatru neonatolog face prima consultatie a copilului si evalueaza starea lui, dandu-i o nota.

Scorul Apgar a fost propus de catre dr. Virginia Apgar in anul 1952 si reprezinta o evaluare a principalelor semne care arata ca micutul este sanatos: activitatea musculara (tonusul), pulsul (frecventa cardiaca), grimasa (raspunsurile reflexe), aspectul exterior (culoarea tegumentelor) si respiratia spontana.

In primele 60 de secunde dupa nastere, medicul apreciaza greutatea, gradul de maturitate a copilului in functie perioada petrecuta intrauterin si istoricul sarcinii, apoi ii pune micutului o nota pana la 10. Primul aspect verificat este daca nou-nascutul raspunde spontan. Urmatoarea este aceea daca ritmul caridac depaseste 100 de batai pe minut. Evaluarea culorii tegumentelor se face ‘dintr-o privire’. Extremitatile cianotice tranzitoriu pot fi considerate normale. Astfel, medicul decide daca nou-nascutul este sanatos sau prezinta risc si are nevoie de ingrijiri medicale suplimentare.

Cinci semne importante

Activitatea musculara:
0 – moale, fara miscari
1 – cateva miscari ale bratelor si picioarelor
2 – miscari active

Pulsul:
0 – fara puls
1 – mai putin de 100 de batai pe minut
2 – cel putin 100 de batai pe minut

Grimasa:
0 – nu reactioneaza la dezobstructia cailor aeriene
1 – face o grimasa la stimulare
2 – micutul se stramba, tuseste sau stranuta

Aspectul tegumentelor:
0 – intregul corp este cianotic sau palid
1 – culoarea corpului este normala, dar are manutele sau picioarele vinete
2 – culoare sanatoasa pe toata suprafata corpului

Respiratia:
0 – nu are respiratie spontana
1 – un plans slab, respiratie rara sau neregulata
2 – plans puternic, sanatos, rata respiratiei normala


 
Da ne like pe Facebook
Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

Tags:

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Student pe net © 2018 - Toate drepturile rezervate.

sau

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Create Account