Alcoolul, tutunul si cafeaua sunt cele mai răspândite droguri in întreaga lume. Prin consumul acestora vreme îndelungata, se produce o scurtare voita a vieţii, o sinucidere lenta. Fumatul, consumul de alcool si cafea de către tineri trebuie combătuta prin mijloace informaţionale. De aceea informarea cu privire la aceste comportamente cu risc  ,duce la prevenirea apariţiei acestui flagel la adolescenţi si tineri.

Tutunul se obţine prin uscarea plantei „Nocotiana tabacum” si are o compoziţie chimica complexa la care se adaugă produsele de combustie existente in fumul de ţigara.
Componentele fumului de ţigara sunt in număr foarte mare si cele mai multe dintre ele sunt cancerigene( cadmiu, acetona, acid cianhidric, arsenic, etc). astfel, riscul de a face cancer pulmonar la fumător, este de zece ori mai mare decât la nefumator.
Efectele negative pe termen scurt in urme inspirării fumului de ţigara sunt: creşterea ritmului inimii, creşterea tensiunii arteriale, lezarea mucoaselor cavitaţii bucale, îngălbenirea dinţilor ,iritarea naso-faringelui si a laringelui, apariţia tusei, scăderea rezistentei la infecţii respiratorii a organismului ,iritarea ochilor
Pe termen lung, efectele negative sunt mult mai grave: apare sindromul respirator al fumătorului cu tuse, expectoraţie, respiraţie greoaie dureri toracice; bronhopneumopatii, bronşite cronice, boli cardiovasculare, boli digestive, cancer al cavitaţii bucale, al esofagului, laringelui, vezicii urinare; cancer pulmonar si alte forme de cancer ,etc.
Tinerii care fumează încep sa o facă deseori înainte de a împlini vârsta de 16 ani datorita mediului familial sau sub presiunea anturajului. Înainte da a lua o decizie in privinţa fumatului, tinerii trebuie sa reflecteze asupra telurilor lor in viata , astfel ei vor putea sa reziste presiunilor exterioare.
Alcoolul este o substanţa care, odată pătrunsa in organism, ajunge direct in sânge, blocând mesajele către creier si alterând percepţiile, emoţiile, simţurile si coordonarea miscarilor.
Dintre efectele negative ale alcoolului asupra organismului cele imediate sunt :scăderea capacitatii de a gândi limpede, alterarea memoriei, tulburări de vedere, vărsături, greutate in coordonarea miscarilor, pierderea cunostintei chiar, coma alcoolica sau se poate ajunge chiar si la deces.
Folosirea timp îndelungat a alcoolului produce numeroase boli, printre care si alcoolismul. Alcoolismul este o boala cronica pe care de regula alcoolicii nu o recunosc. Ei se simt rusinati si de aceea evita sa discute cu familia sau sa ceara ajutorul medicilor. Efectele consumului de alcool au loc asupra stomacului, a intestinelor ,asupra ficatului , a creierului si a musculaturii. Consumul de alcool poate produce ciroza sau cancer la ficat, duce de asemenea la scăderea apetitului, la grave devitaminizari, boli ale stomacului, de inima, pierderi de memorie. Consumul exagerat de alcool poate duce de asemenea la impotenta, la grave accidente, pruncucidere si sinucidere iar copii care provin din parinti consumatori de alcool au mari şanse de a deveni la rândul lor alcoolici. Consumul de alcool afectează infatisarea , produce depresii si contribuie la degradarea fizica si psihica a organismului.
O cantitate de alcool care nu îl afectează pe adultul obişnuit sa consume , poate duce la intoxicaţii acute sau chiar la moartea unui copil sau al unui tanar. Cofeina este o substanţa ce se afla in compoziţia cafelei si are efecte de scurta si de lunga durata asupra organismului. Consumul frecvent de cafea creează o obisnuinta care poarta denumirea de „cafeism”. Consumul exagerat de cafea duce la o intoxicare cronica a organismului. Cofeina nu are un efect stimulant ci producă o falsa senzaţie de confort si de alungare a oboselii.
Efectele de scurta durata ale cofeinei asupra organismului :alunga somnul si oboseala si mareste capacitatea de memorizare, are acţiune diuretica, stimulează coordonarea motorie si uneori este indicata in cefalee ( hipotensivi). Efectele de lunga durata al consumului excesiv de cafea: tulburări de ritm cardiac , infarct miocardic , hipersecreţie gastrica, tulburări de tranzit intestinal, risc de cancer vezical si de pancreas, oboseala, somnolenta, epuizare fizica, hiperglicemie. Tutunul, alcoolul si cafeaua se mai numesc si „toxice de plăcere”. Consumul îndelungat al acestor droguri pot crea dependenta si favorizează experimentarea altor droguri mai periculoase de către adolescenţi, in special.


 
Da ne like pe Facebook
Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit. Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2019 - Toate drepturile rezervate.

sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont