Este total neplacuta. Afecteaza multa lume. Poate dura intre doua ore si patru zile. Este insotita de tulburari de vedere, greata, varsaturi, sensibilitate la lumina. I se spune migrena, cefalee sau, mai popular, durere de cap. Iti suna cunoscut, nu-i asa?

Din pacate, da, si asta pentru ca, asa cum iti spuneam, migrena afecteaza multe persoane. Femei si barbati. Este drept, balanta inclina inspre doamne, 75% fiind procentul indicat de statistici.

Cum se manifesta migrena, de cate tipuri este, care ii sunt cauzele si tratamentul – te invit sa citesti in continuare.

Migrena poate debuta in copilarie, adolescenta, dar si la maturitate. Odata cu inaintarea in varsta, creste si intensitatea ei.

Migrena clasica si migrena comuna

Migrena clasica sau migrena cu aura, poate fi precedata (cu 5-20 de minute) de avertismente care alcatuiesc aura. Flashuri de lumini colorate, puncte, linii, amorteli, intepaturi, ameteli, slabiciune, tulburari de vorbire, scriere. Cu 24 de ore inaintea acestor avertismente, poate aparea o stare de oboseala, depresie, iritare, scaderea puterii de concentrare. Durerea este severa, pe o parte a capului, pulsatila, insotita de greata, varsaturi. Accentuata de efort, lumina, galagie. Urmata de epuizare fizica. Netratata, acest tip de migrena poate dura trei zile.

Mult mai frecventa decat migrena clasica, migrena comuna sau migrena fara aura incepe progresiv putand fi precedata de oboseala, ameteala, cascat, sete, iritabilitate, anxietate, depresie. Maximum de intensitate poate fi atins in cateva minute. La migrena fara aura durerea este de intensitate moderata sau severa, de tip pulsatil, de regula pe o singura parte, insotita de greata, voma, diaree sau constipatie, sensibilitate la lumina, miros, zgomot, lumina. Durerea este agravata de miscare.

Migrena poate debuta in copilarie, adolescenta, dar si la maturitate. Odata cu inaintarea in varsta, creste si intensitatea ei.

In afara acestor doua tipuri de migrena, mai putem intalni: migrena oftalmologica, hormonala, hemiplegica, abdominala, migrena arterei bazilare.

Migrena oftalmologica este insotita de tulburari oculare temporare. Se pot observa modificari la nivelul pupilei, caderea pleoapei, vedere dulba, varsaturi.

Migrena hormonala apare cu doua zile inainte sau dupa prima zi de menstruatie, fiind cauzata de modificarile hormonale intervenite in aceasta perioada. Se caracterizeaza printr-o durere de cap severa sau medie, insotita de greata sau varsaturi.

Migrena hemiplegica este o forma rara de migrena determinata de o anomalie genetica. Slabiciunea musculara, paralizia partiala, dificultati de vorbire, vizuale pot insoti acest tip de migrena.

Migrena arterei bazilare este cauzata de un vas de sange de la baza creierului, artera bazilara, a carui spasm cauzeaza aprovizionarea defectuoasa a creierului cu sange, de unde si starile de lesin, vederea dubla, pierderea cunostintei.

Migrena abdominala apare in general la copii. Durerile abdominale pot fi insotite de greata, varsaturi, dureri de cap de intensitate mica, intepaturi, amorteli, flashuri de lumini colorate, ameteli, slabiciune, tulburari de vorbire sau scriere.

Cauzele migrenei

Nu se cunoaste cu exactitate cauza care se poate face vinovata pentru aparitia migrenei. Disfunctionalitatile sistemelor nervos si vascular, dar si factorul genetic se pare ca sunt implicate in declansarea atacurilor de migrena.

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit. Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2019 - Toate drepturile rezervate.

sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont