Atunci cand un cuplu isi doreste un copil, de cele mai multe ori au deja prestabilite preferintele cu privire la sexul acestuia: barbatii vor baiat, iar femeile fetita.

Putem decide sexul copilului?

Sunt o mulţime de poveşti despre cum am putea influenţa sexul viitorului copil. Unele dintre acestea au un iz ştiinţific, alte sunt simple stupizenii. O variantă care ţine cont de realitate este următoarea: dacă actul sexual are loc cu câteva zile înaintea ovulaţiei şi ştiind că spermatozoizii „X” trăiesc mai mult decât cei „Y”, sunt aparent şanse mai mari ca viitorul copil să fie de sex feminin. Pentru aceasta trebuie să ştiţi când are loc ovulaţia, dar nu este suficient. Mai este nevoie şi de noroc…

Pe de altă parte, dacă actul sexual se consumă în perioada ovulaţiei, şansele ar fi mai mari pentru a avea băiat, căci, după cum am spus, spermatozoizii „Y” se deplasează mai repede.

Cu toate acestea, trebuie spus că lucrurile sunt extrem de complicate şi că o metodă sigură de a stabili sexul nu există încă.

 

Mecanismul prin care se hotărăşte sexul viitorului copil

Orice celulă din corpul nostru – cu excepţia celulelor roşii – conţine 23 de perechi de cromozomi.
Fiecare cromozom este constituit dintr-un fir răsucit de ADN (acid dezoxiribonucleic), având forma unei scări în spirală.
ADN-ul conţine instrucţiunile genetice necesare pentru dezvoltarea şi funcţionarea tuturor organismelor vii şi are ca rol principal stocarea pe termen lung a informaţiei genetice. ADN-ul este compus din patru baze azotate, patru litere (A, T, G şi C) cu ajutorul cărora sunt codificate toate informaţiile necesare funcţionării unui organism: adenină, timină, guanină şi citozină.

Cromozomul Y

Aşadar, în fiecare celulă găsim 46 de cromozomi. Aceştia sunt împărţiţi în şapte grupe morfologice, în funcţie de mărimea lor şi alte criterii. A 23-a pereche de cromozomi (vedeţi imaginea de mai jos) este constituită la femeie din doi cromozomi X. La bărbat, această pereche este formată dintr-un cromozom X şi un cromozom Y. Sexul copilului este determinat de cromozomul Y, cromozomul ce determină caracteristicile masculine, printre care şi sexul.Se poate decide sexul viitorului copil?

Ovulul femeii este purtătorul unui singur tip de cromozom, cromozomul X. În schimb, spermatozoizii pot fi purtători de cromozom X ori cromozom Y. Spermatozoizii care conţin cromozom X sunt mai voluminoşi decât cei cu cromozom Y; din această cauză, în principiu, mişcarea prin trompele uterine a spermatozoizilor „Y” se va face cu o mai mare rapiditate. Pe de altă parte, viaţa spermatozoizilor „Y” este mai scurtă decât a celor „X”.

Dacă oricare dintre cei doi cromozomi X ai femeii se combină în timpul fertilizării cu cromozomul X al bărbatului, fătul va avea sexul feminin. Dacă, în schimb, unul dintre cromozomii X ai femeii se combină cu cromozomul Y al bărbatului, sexul copilului va fi bărbătesc.

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont