Activitatea fizica
Nu este necesar ca femeia gravida sa-si limiteze exercitiile fizice,cu conditia ca acestea sa nu duca la oboseala prelungita. Este permisa activitatea sportiva si gimnasticade intretinere in primele sase luni de sarcina, sporturile permise fiind: inotul, tenisul , in conditiileunei sarcini ce evolueaza normal. O femeie gravida trebuie sa se deplaseze la aproximativ doua ore, pentru a se proteja impotriva stazei venoase in membrele inferioare.
Actul sexual
Daca nu exista motive medicale comportamentul sexual poate continua normal pana in trimestrul al III-lea de sarcina cand contactele sexuale trebuie rarite (pentru a evita aparitia de contractii tranzitorii in timpul actului sexual).
Fumatul
Se recomanda evitarea fumatului (inclusiv a „fumatului pasiv”) . Mamele care fumeaza nasc deseori copii mai mici cu mortalitate la nastere crescuta.
Alcoolul
Recomandarea actuala este de a nu se consuma alcool in timpul sarcinii. Anomaliile fetale asociate ccu alcoolismul in timpul sarcinii sunt cunoscute ca sindromul alcoolic la fat si cuprind malformatii fatale, tulburari de crestere, dar si retard mintal.
Medicatia
Este de evitatconsumul de medicamente din proprie initiativa. Orice medicament administrat in timpul sarcinii poate ajunge la fat, de aceea pentru probleme de sanatate trebuie consultat medicul.
Igiena
O atentie deosebita in timpul sarcinii trebuie acordata igienei corporale, bucale, vestimentare, fiind de preferat haine lejere, pantofi cu tocuri joase precum si purtarea sutienului.
Tags: femeie insarcinata mama si copilul reproducere sarcina