Cum ne organizam locuinta?

Camerele, in special sufrageria, ar trebui sa fie orientate spre soare. Baia, bucataria si camara pot fi localizate catre nord. Apartamentul trebuie sa fie uscat, racoros vara si calduros iarna.

Din acest punct de vedere materialele de constructie folosite sunt de mare importanta. Uscarea peretilor imediat dupa construirea lor previne dezvoltarea si impregnarea lor cu diferiti fungi sau ciuperci (mucegaiuri) care mai tarziu pot fi cauza unor afectiuni alergice. In plus, aerul este neplacut si miroase a mucegai. Chiar si in apartamentele vechi, umezeala excesiva favorizeaza dezvoltarea mucegaiului, iar mirosul neplacut patrunde in mobila, covoare, lenjerie de pat, haine.

Incalzirea apartamentelor ofera confort si totodata intretine atmosfera uscata. Temperatura optima din camere este de 20-21 grade, in bucatarie 18 grade, iar in baie 22-24 grade. Din punct de vedere igienic, incalzirea este adecvata daca nu usuca excesiv si nu polueaza aerul. Temperatura de la suprafata de incalzire nu trebuie sa depaseasca 80-100 grade, intrucat praful din aer se arde si usuca aerul iritand astfel caile respiratorii. Daca pentru incalzire se foloseste combustibil solid (lemne, carbuni), se poate produce praf in exces care polueaza aerul, iar daca arderea este nesatisfacatoare, exista riscul de intoxicare cu monoxid de carbon.

Lumina din apartament creeaza conditiile generale ale vietii sanatoase in locuinta. Un iluminat bun stimuleaza metabolismul si circulatia sangelui. Iluminatul natural ar trebui sa fie posibil in toate incaperile unui apartament sau ale unei case. Sursa iluminatului natural este soarele, dar aceasta poate fi mult imbunatatita daca peretii sunt vopsiti in culori deschise, luminoase, mobilele de asemenea, iar ferestrele sunt mari si curate. Marimea optima a ferestrelor pentru un iluminat natural bun trebuie sa fie 1/8 din suprafata podelei. Pentru iluminatul artificial, surse moderne ofera o lumina similara cu cea naturala; un alt avantaj este acela ca au un consum redus de energie electrica si sunt durabile.

Aerul din apartamente sau case poate fi destul de poluat cu bioxid de carbon din respiratie (mai ales cand locuiesc mai multe persoane intr-o camera), monoxid de carbon de la sursele de incalzire, fum de tigara. Prin stranut, tuse si vorbire, in aer se raspandesc o serie de germeni, de la simplul virus al gripei pana la temutul bacil al tuberculozei. In ultimii ani asistam la o crestere alarmanta a cazurilor de tuberculoza, iar igiena case este foarte importanta, mai ales in acest caz.

Aerisirea apartamentului se va face de cateva ori pe zi. Pe timpul verii, aerisirea se poate face continuu, iar in anotimpul rece se recomanda o aerisire repetata, pe durata a cateva minute, pentru a evita racirea peretilor. Datorita lipsei de ventilatie, in apartamente umiditatea poate creste, favorizand inmultirea sporilor de mucegai ce se pot depune pe mobila si pereti.

Mucegaiul se indeparteaza prin folosirea repetata a dezinfectantilor. In apartamentele unde baile si wc-urile nu au aerisire directa prin ferestre, ci prin ventilatoare sau guri de aerisire, se recomanda si o aerisire indirecta prin alte usi sau ferestre.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont