Reprezentantii studentilor nu vor ca rectorilor universitari sa li se mai permita sa candideze la alegerile parlamentare.

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) cere Guvernului si premierului Dacian Ciolos sa adopte de urgenta masuri care sa reglementeze din nou incompatibilitatea dintre o functie de demnitate publica sau conducere in statul roman sau administratia locala sau intr-un partid politic si o functie de conducere din universitate (rector, prorector, decan, prodecan, director de departament, director general administrativ, director al scolii doctorale, director al Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat sau presedinte al Senatului universitar).

Ei cer acest lucru „pentru a evita transformarea institutiilor de invatamant superior in arene care sa serveasca luptelor sau intereselor politice”, se arata intr-un comunicat remis, luni, Ziare.com.

Studentii amintesc ca Legea Educatiei prevedea, pana in decembrie 2012, ca „persoanele care ocupa o functie de conducere sau de demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului” si ca „functia de rector este incompatibila cu detinerea de functii de conducere in cadrul unui partid politic, pe perioada exercitarii mandatului”.

ANOSR se plange ca aceste reglementari au fost abrogate, fara ca masura sa fie supusa unei dezbateri publice.

Studentii sustin ca politizarea sistemului de invatamant romanesc reprezinta un adevarat atentat la viitorul Romaniei si ca institutiile de educatie trebuie tinute la adapost de influenta politicului.

„Nu putem transforma institutiile de invatamant in spatii pentru propaganda politica, in arene unde se rezolva rafuieli politice sau in instrumente de recompensare a loialitatii politice. Scolile si universitatile trebuie sa functioneze pentru elevi si studenti, nu pentru a servi interesele de grup ale unui partid sau om politic”, adauga acestia.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont