Studenţii de la unele universităţi de stat din România vor scoate mai mulţi bani din buzunar pentru taxele de la universitate, dar şi pentru plata unui loc în cămin în anul universitar ce va începe peste câteva zile.

Ultimul studiu de la Asociaţia Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) arată că, în mai mult de jumătate dintre universităţile de stat, taxele s-au mărit şi acuză că învăţământul universitar este subfinanţat, acesta fiind motivul principal pentru care peste 50% dintre studenţi abandonează anual studiile.

In medie, taxele pentru studenti au crescut cu 500 de lei. Una dintre universităţile cu cele mai mari creşteri de taxe este Universitatea din Suceava. La ingineri, costul dat de stat este de 4.000 de lei pentru locurile fără plată

Cercetarea ANOSR arată că studenţii vor plăti mai mult şi pentru cămin. 57% dintre universităţile analizate de ANOSR au crescut regia de cămin sau au discutat posibilitatea creşterii la nivelul conducerii universităţii. Studenţii spun că, de fapt, subvenţia cămine-cantine nu a mai crescut din 2007. „De asemenea, au scăzut considerabil şi investiţiile în reparaţii şi modernizări ale căminelor. Astfel, există cămine în care regia lunară de persoană a atins valori record: 500 de lei – Căminul Akademos – Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi , unde sunt cazaţi 2 sau 3 studenţi în cameră, 320 de lei – Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava, cu 3 studenţi în cameră”, a precizat reprezentantul ANOSR.

Pe de altă parte, ultimul studiu al Consiliului Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior (CNFIS), arată că, în mod normal, costurile studiilor ar trebui să fie mult mai mari: licenţa ar trebui să coste 7.500 de lei şi 15.000 de lei la doctorat.

Adrian Miroiu, preşedintele CNFIS, arată că la insituţia pe care o conduce a făcut simulări pentru finanţarea pentru student, iar costul este mult mai ridicat. Una dintre simulări a fost făcută pentru un student la studii de licenţă, în limba română, înmatriculat într-un domeniu cu coeficient de cost 1 (cel mai mic) – într-un domeniu umanist sau de ştiinţe sociale. „Costurile implică plata de cadre didactice şi personal nedidactic; cheltuieli materiale şi s-au luat în considerare situaţiile medii. Costul cel mai mic care poate fi construit este 7.200 lei pe an, în condiţiile în care în anul de studiu sunt cel puţin 75 de studenţi împărţiţi în trei grupe de studii”, arată profesorul. La masterat, în limba română, înmatriculat într-un domeniu cu coeficient de cost 1 (studii umaniste), costul cel mai mic este de 11.100 lei.

În 2012 şi 2013, universităţile au primit de la buget, în medie, 2.400 de lei pentru licenţă şi 4.800 lei pentru masterat.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont