Cel mai celebru jaf al perioadei comuniste – „gasca lui Ioanid”. Dovada ca si in vremuri de totalitarism extrem oamenii pot fi inventivi si plini de initiativa.

Se pare ca unul dintre cele mai celebre jafuri, daca nu chiar cel mai celebru jaf din perioada comunista, a fost al „gastii lui Ioanid”. Acest grup era format din sase persoane, intelectuali evrei, membri ai Partidului Comunist – Alexandru Ioanid, Paul Ioanid, Igor Sevianu, Monica Sevianu, Sasa Musat si Haralambie Obedeanu.

Acestia sase, inarmati si cu masti pe fete, au sustras in dimineata zilei de 28 iulie 1959 dintr-o masina a Bancii Nationale marca Skoda Station, suma de peste 1.6 milioane de lei fugind de la locul faptei cu un taxi al firmei Getax marca Moskvici.

Cel mai mare jaf

Cei sase evrei au reusit sa organizeze cel mai mare jaf care a avut loc vreodata intr-o tara membra a blocului socialist. Dupa furtul banilor din masina Bancii Nationale, au fost prinsi la scurt timp, numai la doua luni dupa eveniment. Toti cei sase protagonisti au fost interogati de Securitate si, in anul 1960, au fost obligati sa apara intr-un film regizat de Virgil Calotescu, jucandu-si propriile roluri. Daca ar fi refuzat, acestia ar fi riscat sa fie executati pe loc. Acestia au acceptat sa apara pe pelicula filmului care avea sa le reconstituie evenimentul.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont