Dacă în urma notelor primite ai reuşit să obţii o medie mare ai dreptul la bursă.
De obicei tipurile de burse acordate de universitati sunt:
− burse de performanţă
− burse de merit
− burse de studiu
− burse sociale
− burse şi ajutoare sociale speciale

Criteriul de acordare a burselor de performanţă, de merit şi de studiu este “media de bursă”, definită după cum urmează:

a). în cazul studenţilor din anul I:
media de bursă = media la concursul de admitere

b). în cazul studenţilor din anii II-VI:
media de bursă=media de promovare a anului de studiu anterior

Bursele de performanţă se acordă studenţilor care au media de bursă 10.

Bursele  de merit  se   acordă  studenţilor   care  au   media de bursă  mai   mare  sau   egală  cu 9.50.

Bursele de studiu se acordă studenţilor care au media de bursă superioară pragului fixat de Biroul Consiliului Facultăţii.

Bursele sociale se acordă:
–   studenţilor în ale căror familii venitul brut lunar pe membru de familie în lunile iulie,   august  şi   septembrie   ale   anului   în   curs   a   fost,   în   medie,   mai   mic   decât salariul minim brut pe ţară.
–   studenţilor   orfani   de   ambii   părinţi  şi   celor   proveniţi   din   case   de   copii   sau   din plasament familial.
–   studenţilor bolnavi de boli din nomenclatorul stabilit de Guvernul României.
–   studenţilor care atestă calitatea lor sau a unuia dintre părinţi de “Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989” sau “Erou-martir”.
Bursele     şi  ajutoarele     sociale    speciale   se   acordă  studenţilor     cu   situaţii  financiare, familiare ori de sănatate – deosebite.

Acordarea   burselor   se   face   la   nivel   de   facultate   prin   hotarârea   Comisiei   de   burse   a Facultatii, formată din decan, ca preşedinte şi prodecan/secretar ştiinţific, secretar şef şi un reprezentant al studenţilor, ca membri.

Bursele   de   performanţă şi  bursele   de   merit  se   păstrează  după  semestrul   I   doar   dacă posesorii lor încheie acest semestru ca integralişti, cu media mai mare sau egală cu 9.50.

Bursele   de   studiu   se   păstrează  după  semestrul   I   doar   dacă  posesorii   lor   încheie   acest semestru     cu   cel  puţin   75%    din  totalul  probelor    promovate     şi  au  media    la  cele  mai convenabile pentru ei 75 % dintre probe mai mare sau egală cu media de bursă.

Bursele     sociale   se  păstrează  după  semestrul        I  doar  dacă  posesorii     lor  încheie   acest semestru cu cel puţin 50 % din probele prevăzute.

Burse de studiu în strainatate

Imediat ce au ajuns studenti, masteranzi sau doctoranzi,  tinerii au posibilitatea sa obtina burse de studiu în strainatate, oferta completa, inclusiv documentele necesare, termenele de depunere a actelor, conditiile de participare etc. fiind disponibile pe site-ul Centrului National de Burse de Studiu în Strainatate (CNBSS), la adresa www.roburse.ro. În prezent, exista cinci tipuri de burse care se acorda în baza unui concurs national, organizat de CNBSS la începutul fiecarui an universitar, pentru studii care încep însa în anul universitar urmator.

Burse prin acord bilateral

Se atribuie pentru stagii de studii universitare, postuniversi­tare, stagii de cercetare/specia­lizare postuniversitara si postdoctorala sau studii com­plete universitare, de masterat sau doctorat, în strainatate, conform ofertelor pentru anul universitar 2010-2011. Pentru a accesa o astfel de bursa, candidatii depun un dosar de candidatura la CNBSS, urmând sa fie acceptati sau nu de partea externa, dupa câstigarea concursului national. Partea româna asigura transportul international din Bucuresti pâna la locul de stagiu si retur, o singura data pe an universitar, si burse în valuta în functie de cuantumul pe tari, aprobat prin ordin al ministrului Educatiei,Cercetarii, Tineretului si Spor­tului, suplimentare fata de bursele finantate de guver­nul tarii primitoare. Tara primi­toare poate acoperi cheltuielile de scolarizare, de întretinere în strainatate, asistenta medicala, în caz de urgenta, si transport intern.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont