Dacă în urma notelor primite ai reuşit să obţii o medie mare ai dreptul la bursă.
De obicei tipurile de burse acordate de universitati sunt:
− burse de performanţă
− burse de merit
− burse de studiu
− burse sociale
− burse şi ajutoare sociale speciale
Criteriul de acordare a burselor de performanţă, de merit şi de studiu este “media de bursă”, definită după cum urmează:
a). în cazul studenţilor din anul I:
media de bursă = media la concursul de admitere
b). în cazul studenţilor din anii II-VI:
media de bursă=media de promovare a anului de studiu anterior
Bursele de performanţă se acordă studenţilor care au media de bursă 10.
Bursele de merit se acordă studenţilor care au media de bursă mai mare sau egală cu 9.50.
Bursele de studiu se acordă studenţilor care au media de bursă superioară pragului fixat de Biroul Consiliului Facultăţii.
Bursele sociale se acordă:
– studenţilor în ale căror familii venitul brut lunar pe membru de familie în lunile iulie, august şi septembrie ale anului în curs a fost, în medie, mai mic decât salariul minim brut pe ţară.
– studenţilor orfani de ambii părinţi şi celor proveniţi din case de copii sau din plasament familial.
– studenţilor bolnavi de boli din nomenclatorul stabilit de Guvernul României.
– studenţilor care atestă calitatea lor sau a unuia dintre părinţi de “Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989” sau “Erou-martir”.
Bursele şi ajutoarele sociale speciale se acordă studenţilor cu situaţii financiare, familiare ori de sănatate – deosebite.
Acordarea burselor se face la nivel de facultate prin hotarârea Comisiei de burse a Facultatii, formată din decan, ca preşedinte şi prodecan/secretar ştiinţific, secretar şef şi un reprezentant al studenţilor, ca membri.
Bursele de performanţă şi bursele de merit se păstrează după semestrul I doar dacă posesorii lor încheie acest semestru ca integralişti, cu media mai mare sau egală cu 9.50.
Bursele de studiu se păstrează după semestrul I doar dacă posesorii lor încheie acest semestru cu cel puţin 75% din totalul probelor promovate şi au media la cele mai convenabile pentru ei 75 % dintre probe mai mare sau egală cu media de bursă.
Bursele sociale se păstrează după semestrul I doar dacă posesorii lor încheie acest semestru cu cel puţin 50 % din probele prevăzute.
Burse de studiu în strainatate
Imediat ce au ajuns studenti, masteranzi sau doctoranzi, tinerii au posibilitatea sa obtina burse de studiu în strainatate, oferta completa, inclusiv documentele necesare, termenele de depunere a actelor, conditiile de participare etc. fiind disponibile pe site-ul Centrului National de Burse de Studiu în Strainatate (CNBSS), la adresa www.roburse.ro. În prezent, exista cinci tipuri de burse care se acorda în baza unui concurs national, organizat de CNBSS la începutul fiecarui an universitar, pentru studii care încep însa în anul universitar urmator.
Burse prin acord bilateral
Se atribuie pentru stagii de studii universitare, postuniversitare, stagii de cercetare/specializare postuniversitara si postdoctorala sau studii complete universitare, de masterat sau doctorat, în strainatate, conform ofertelor pentru anul universitar 2010-2011. Pentru a accesa o astfel de bursa, candidatii depun un dosar de candidatura la CNBSS, urmând sa fie acceptati sau nu de partea externa, dupa câstigarea concursului national. Partea româna asigura transportul international din Bucuresti pâna la locul de stagiu si retur, o singura data pe an universitar, si burse în valuta în functie de cuantumul pe tari, aprobat prin ordin al ministrului Educatiei,Cercetarii, Tineretului si Sportului, suplimentare fata de bursele finantate de guvernul tarii primitoare. Tara primitoare poate acoperi cheltuielile de scolarizare, de întretinere în strainatate, asistenta medicala, în caz de urgenta, si transport intern.